Гигантските маски от „Кукерландия“ идват в Стара Загора

Пътуващата изложба на ямболския маскараден фестивал  „Кукерландия“ отново ще бъде представена в  Стара Загора. Гигантските маски ще гостуват в Стара Загора  от 7-ми до 12-ти февруари. Те ще бъдат разположени в парк „ Пети октомври“ за радост на малки и големи старозагорци.

Ще бъдат представени три нови артистични инсталации, различни от миналогодишните. Маските са с размери три метра височина и два метра диаметър в основата.

От  2011 г. насам колекцията непрекъснато се обогатява. Страшилищата представят в стилизиран вид характерни на региона кукерски маски и всяка година участват в карнавалното шествие, с което се дава началото на фестивала.

На предстоящото в края на февруари  Деветнадесето поредно издание на „Кукерландия“ експозицията „Алея на гигантските маски“ ще бъде попълнена с три нови страшилища. Автор на проектите е дизайнерът и художник на Регионалния исторически музей Таня Косева.

Международният маскараден фестивал „Кукерландия – Ямбол 2018“ очаква своите гости в дните от 22-ри до 25-ти февруари. Събитието се провежда под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова.  Ямбол отново ще бъде епицентър на оглушителното кукерско сборище, наречено „Кукерландия – 2018“.

Официалният старт на фестивала  ще бъде даден на 23-ти февруари с грандиозно карнавално шествие по улиците на града. Специално за откриването ще бъде представен най-новият спектакъл на ансамбъл „Чинари“ – „Мистичен ритъм“, съчетаващ фолклорните традиции с мистиката на кукерските игри. Кулминацията на „Кукерландия“ ще бъдат отново двата дни на състезателното дефиле с представянето на маскарадни групи от цялата страна и гости от чужбина.