В община Стара Загора не е постъпвало искане за строеж на джамия

“Призовавам за повече хигиена на публичното говорене в политическото пространство и партиите“, каза на нарочна пресконференция днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров. На нея той съобщи, че в общината не е постъпвало искане, идея или проект за изграждане на джамия в града. Така той, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков и главният архитект Виктория Грозева отговориха на поставените въпроси в разпространено до медиите питане на ВМРО.
В него се казва, че през месец март 2017 г. е издадено Разрешение за изграждането на молитвен храм в частен имот на ул. „Мусала“ 95 в кв.„Лозенец“. Поставят се и въпроси защо изграждането на джамия става без знанието на общинските съветници и гражданите на община Стара Загора, на какво основание е издадена виза за строеж, как е избрано мястото и кой ще финансира изграждането?
Кметът нарече това фалшива новина и спекулации. Главният архитект уточни, че собственик на два частни имота, които нямат административен адрес, е „Мюсюлманско вероизповедание“, които са представили проекти за изграждане на две жилищни сгради. Те обаче не са били одобрени и са върнати за корекция.
„Благодарен съм на медиите, които потърсиха общината за информация, защото темата е чувствителна за старозагорци.Трябва ли да сме известни с инспирирани скандали? Това подрива управлението на града. Някой се опитва да манипулира хората, а по този начин се уронва престижа на Стара Загора“, заяви кметът Живко Тодоров. Той определи слуха за изграждане на джамия като лъжа и манипулация.
В отговор на въпроси на журналистите Тодоров съобщи, че ще бъдат закупени два газ-анализатора – мобилен и стационарен за тестване на автомобилите в града и тези, които не отговарят на нормите за отделяни вредни газове, ще бъдат спирани от движение. Водени са разговори с полицията за съвместни действия. Намеренията са до края на годината да бъде изградена система от датчици, монтирани на стълбовете, чрез които в реално време да се следят данните за чистотата на въздуха.