Известната хореографка Мила Искренова – потомка на основателите на Старозагорската опера

В програмата на 50-ия юбилеен сезон на Балет „Арабеск“, която е замислена като своеобразен обзор на тенденциите, посоките и хореографите, които са определящи за развитието на трупата през годините, важно място заема направлението танцов-театър. Като негов ярък представител, анализатор и творец е хореографът Мила Искренова. Затова месец февруари, в годината на юбилея на Балет „Арабеск“, е посветен на творчеството на хореографа на Балет „Арабеск“ – Мила Искренова.

„Мила Искренова е естет с тънко чувство и моралист с остра присъда. Нейната фина човешка същност и хореографско въображение успяват да единят несъвместими наглед неща.

Мила прозира идеи. Мила скулптира съдържания. Мила вае.“ – тези думи на Йосиф Герджиков характеризират Мила Искренова и като автор на нейния последен спектакъл „Сидхарта“, който Балет „Арабеск“ ще представи на сцената на Държавна опера Стара Загора на 6 февруари, от 19.00 часа.

Още по-специално прави събитието връзката на Мила Искренова със Старозагорската опера.

Нейният дядо Борис Фетфаджиев и нейната баба, Христина Фетфаджиева, родителите на майка ѝ, са от основателите на Операта в Стара Загора – първата извънстолична опера в България.

И двамата са били учители, но любовта им към музиката ги е отвела в попрището на оперното изкуство. Дядото на Мила Искренова е свирел на виолончело и е бил диригент в операта, както и на църковни хорове. Баба ѝ е била певица. Разказвала е на своята внучка как от пердетата си е направила първите оперни костюми и си боядисала обувките със златен варак, за да излезе на сцената. И двамата са били изключителни ентусиасти, организирали са домашни концерти със своите приятели. На тях талантливата хореографка дължи основно любовта си към музиката и операта.

Мила Искренова

Тя е една от най-изявените български хореографи, работещи в областта на съвременния танц. Работата й показва отлично владеене на изразните средства,но оригиналността на творбите й идва от нейното индивидуално виждане за съвременното изкуство, философията, мистицизма и човешката природа.

Получава образование в Държавното хореографско училище-София Завършва Институт за музика и хореография

Специализира съвременен танц, хореография, анализ и естетика на танца и танцова импровизация в Лятната балетна академия,Къолн, в класовете на Мери Хингсън и Уолтър Райнес, Палука шуле, Дрезден, и в известния Лабан център, Лондон ,

Преподава класически и съвременен танц в Академия Филармоника в Месина, Италия, където е номинирана като Почетен член на Управителното oбщество на Академия Филармоника. Преподавател е по специалността модерен танцов театър в Първо частно театрално училище „Любен Гройс“, НУТИ, в ДМА „Панчо Владигеров“, ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, балетмайстор е в БНТ.

Произведенията й са представяни на много сцени в Европа и Америка.

Участва със свои лекции на редица международни форуми и фестивали

Нейна е хореографията на над 50 телевизионни и театрални постановки, мюзикъли и авторски спектакли. Работила е с водещите български танцови трупи: балет „Арабеск”, на който е хореограф от 2001 г., Амарант данс студио, Хетероподи данс. Сред основателите е на танцово студио „Ек”.

През 1997 г. печели “Кристална лира” за изключителни постижения като хореограф, носител е на първа награда в раздел “Артпрограми” на международния телевизионен фестивал “Златната антена”, както и на още много артистични и държавни отличия.

Автор е на книгите: „Радостта на тялото”, „Вкусът на Твоето тяло” и„Анна и алената глутница“, а така също и на пиесата „Меломимик”.

Етикети: