Откриват обновената сграда на Търговската гимназия в Стара Загора

Години наред изпълнението на проекта бе спъвано от факта, че общината притежава само 1/3 идеална част от сградата и заплащаше наем на останалите петима собственици. След много усилия на администрацията на кмета Живко Тодоров и проточили се 4 години преговори, с решение на Общинския съвет общината придоби срещу 800 хил. лева останалите 2/3 от Търговската гимназия, които бяха частна собственост в резултат на реституция от 1992 година.

С изпълнението на проекта освен съвременни условия и подобрено качество на образователната среда, се повишава и привлекателността на учебното заведение, което допринася за задържането на учениците в сферата на професионалното образование, като база за бъдеща конкурентна професионална реализация и като място за развитие на личността чрез обновяване на местата за обучение, спорт и отдих. Сградата на Търговската гимназия е с повишена енергийна ефективност, подобрен е достъпа на хора с увреждания до нея, подобрени са условията за работа на преподаватели и административно-технически персонал.

Сградата е със застроена площ 1 592,81 кв.м и Разгъната застроена площ – 4 084,49 кв.м.Тя е триетажна със сутерен 959,88 кв.м, построена първоначално с един основен, триетажен корпус през 1928г. и пристроена с източно крило през 1960г., впоследствие е пристроено западно крило през 1967 г. През 1993г. е изграден и физкултурният салон.

Функционалното зониране на училището е запазена, ремонтирана е топлата връзка и обособена зала за спорт. Съществуващата мозайка в коридорите и фоайетата на учебния корпус е реставрирана. Положени са нови подови настилки в учебните кабинети и учителската стая, а във физкултурния салон и залата за спорт – спортна винилова настилка. Стените на коридорите са облицовани с плочи от варовик на мястото на дървената ламперия в коридорите. Дограмата е подменена с петкамерна ПВЦ дограма за прозорците в сутерена, топлата връзка и съблекалните.

Подменени са всички метални обшивки по плоските покриви, улуци и водосточни тръби. Скатният покрив е ремонтиран през 2014г., като за него се изпълнява частичен ремонт с подмяна на счупени керемиди, повредена хидроизолация, изгнили елементи на дървената конструкция.

Изградена е оповестителна инсталация, пожароизвестителна централа, нова отоплителна инсталация, вентилация и климатизация на физкултурния салон, засадени са иглолистни дървета, декоративни храсти, многогодишни цветя, поставени са бетонови кашпи, пейки, кошчета, волейболни стойки и врати за минифутбол.