Живко Тодоров поздрави Величко Донков за доблестната постъпка

Кметът Живко Тодоров се срещна днес с Величко Донков-момчето,което намери и върна чанта с пари.„Поканих Величко тук, за да му благодаря за достойната постъпка. Случва се в живота на всеки да покаже човешката си същност. Това, че Величко е реагирал по този начин, особено в неговото положение, е показателно. Величко е достоен човек, пример за подражание”, каза градоначалникът.

Момчето, което живее в Дома за деца лишени от родителски грижи „Мария Терезия” и учи в Професионалната гимназия по механотехника и транспорт в Стара Загора, намери чанта с пари и документи, и я върна на собственика й.

„Величко не е взел парите, защото е морален и достоен човек, а такива хора трябва да бъдат уважавани”, допълни кметът. Той съобщи още, че бизнесмен, пожелал анонимност, е заявил, че поема издръжката на момчето след напускането на дома и бъдещото му учение. Той ще му осигури квартира, ще плати и таксите и издръжката за висшето му образование.

„Сега Величко набира сили да учи висше образование, има желание да продължи обучението си, да сбъдне мечтите си и да стане самостоятелен човек”, обясни Живко Тодоров.  Той връчи на Величко Знак на Община Стара Загора, който се дава за доблестни постъпки. „Продължавай все така и винаги ще се намерят хора, които да ти помогнат”, категоричен бе кметът.

Директорката на дом „Мария Терезия” Латинка Петрова разказа, че Величко е дошъл в дома на пет години, нямал близки и приятели в Стара Загора. Вече 13 години живее там и всички го обичат. Помагал на възрастни хора в квартала и в момента, когато станал на 18 години започнал да работи. Стана ясно още, че момчето е и вратар на националния отбор по футбол на деца лишени от родителски грижи.

„Много съм благодарен и впечатлен от постъпката на Величко. Срещнахме се с него, предложих му работа, предстои ни още една среща”, каза бизнесменът Иван Енев, чиято чанта е намерило момчето. „Готов съм да помагам с каквото мога”, категоричен бе Енев.

„На мен чужди вещи не са ми нужни”, кратко отговори на въпроса защо е върнал парите Величко. Стана ясно, че тогава е имал у себе си 1.50 лв. от 33-те, които има дават за месеца. Момчето разказа, че намерило чантата в синя количка, нито за миг не се е двуомил, а веднага я предало на охраната. Величко иска да стане полицай. Като малък гледал полицейски филми, в които доброто побеждава злото, после си играл с пистолети. „Рекох си, че ще стана полицай като порасна”, разказва момчето. Иначе любимият му футболен отбор е „Барселона” и разбира се Лионел Меси като играч.

По време на срещата стана ясно още, че Община Стара Загора е поискала от Министерството на труда и социалната политика дом „Мария Терезия” да не бъде закриван, а преустроен и там да има два центъра за настаняване от семеен тип.