Иван Яхнаджиев ще рисува с деца в Стара Загора

На 28 февруари /сряда / от 16 часа известният български художник Иван Яхнаджиев ще проведе занимание по рисуване с деца във фоайето на Държавна опера-Стара Загора. Художникът гостува тук по лична покана на директора на Операта Огнян Драганов.
В същия ден в 17 часа във фоайето на Операта ще бъде открита изложба от картини на Концертен комплекс “България”, където от 2004 г. е разположена едноименната галерия с картини и пластики от колекцията на Софийска филхармония. Тази галерия е създадена през 2004 г. и от тогава досега неин галерист, неизменно е Цена Бояджиева – внучка на големия български художник Златю Бояджиев и дъщеря на известния пловдивски художник Георги БоЦена.
От Старозагорската опера призовават родители и деца заедно да посетят събитието и посочват, че художникът е приготвил материали за рисуване, а всеки родител може да откупи картината на детето си.

Иван Яхнаджиев е роден на 31 март 1948 г. През 1977 г. завършва специалност живопис във ВИИИ „Николай Павлович“ в класа на проф. Добри Добрев. Въвежда бодиарта (рисуване върху тяло) в България. Излага творбите си в самостоятелни изложби в София, Варна, Благоевград, Рим. Творчеството му е в областта на пейзажа, натюрморта, фигуралната композиция. Най-големите галерии у нас, включително
Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и Националният исторически музей, притежават негови картини. Много от тях са в частни сбирки в Гърция, САЩ, Финландия, Франция, Швеция, Япония. От няколко години Иван Яхнаджиев преподава на ученици от Италианския лицей в София.