Обилни снеговалежи в Старозагорско

Снежната покривка в Старозагорско е около 7-8 см, а на места е повече от 10 см. Сняг в района вали от вчера и продължва да вали в момента. Пътищата в старозагорска община са проходими при зимни условия. След снеговалежа през нощта усилията на службите по почистването са насочени към отстраняване на снежната покривка до асфалт.

Общинската пътна мрежа се почиства от 12 машини на PSI, а в града на терен са 9 автомобила на „Грийн партнърс“. Към 8,30 ч. няма закъсали автомобили, градският транспорт се движи по график. Във всички села от общината има електричество и вода, съобщи Валери Иванов, началник на общинския отдел „Опазване на обществения ред и управление на кризи“.

На автомагистралите „Тракия“ и „Марица“ видимостта е добра. Пътните настилки са заснежени и обработени. На „Тракия“ работят 10 снегопочистващи машини, на „Марица“ – 5 бр.

По информация от РД ПБЗН на магистрала „Тракия“ при км 205 в посока софия се е завъртял ТИР. Движението е затруднено и се регулира.

На прохода „Шипка“ времето е облачно, придружено със силен снеговалеж. Пътната настилка е заснежена и обработена, видимостта е добра. Температурата е минус 10 градуса. За почистване на прохода работят 7 машини.

На прохода „Република“ времето е облачно, придружено със сняг, пътната настилка е заснежена. Видимостта е добра. Температурата е минус 9 градуса. На прохода работят 6 машини. На прохода започва превантивно спиране на тировете заради усложнената обстановка на пътя Русе-Бяла.

От EVN съобщават, че в селата Сърнево и Диня има проблем с електрозахранването. На мястото са изпратени екипи, които до края на деня се очаква да го възстановят.

В момента обемът на яз. „Копринка“ е 55.438 млн.куб.м. Притокът в язовира е 8 300 куб.м/сек. Техническият обем на язовира е 142 млн.куб.м.