Деца рисуваха Освобождението в Стара Загора

Общо 140 рисунки са събрани от участниците в конкурса „140 години от освобождението на България и саможертвата на жителите на Стара Загора“. Той бе обявен от Инициативен комитет, състоящ се от изявени учени, преподаватели, общественици и бизнесмени от Стара Загора.

В конкурса са участвали деца от детските градини, ученици от 1-ви до 7-ми клас от образователните институции на Община Стара Загора, както и малки художници от Раднево, Сливен, Русе и др.

Дори само темата респектира. Децата са влезли в темата и никога няма да я забравят. Изложбата на отличените в конкурса се прави в Художествената галерия, на фона на друга изложба на картини рисувани преди 140 години”, каза директорът на Художествената галерия проф. Марин Добрев, който е и председател на журито оценявало творбите. То е отсяло 40 рисунки, които са подредени в галерията. Те са с различни сюжети-портрети на Левски, композиции с Ботев, сцени от национално-освободителните борби и др.

Няма по-голяма награда за децата да направят първите си стъпки в Художествената галерия и да бъдат поощрени затова”, каза при откриването на изложбата Иванка Сотирова, зам.-кмета на Община Стара Загора. По думите й у децата трябва да се възпитава родолюбиво чувство, което за съжаление, в последните години игнорираме. Тя определи подкрепата на родителите като определяща, за да се готвят децата да бъдат истински българи.

Бяха раздадени пет награди. Поощрителната бе за Стефани Георгиева от Шесто основно училище в Стара Загора, трето място грабна съученикът й Кристиян Василев, на второ място се класира Йордан Илиев от русенското село с. Горна Студена. Плакетът за първа награда получи Йоана Георгиева от Шесто основно училище. Специална награда бе връчена на Мартин Христов от детска градина „Ален мак” в Стара Загора.