Изложба разказва за видни старозагорци – европейски възпитаници

Изложба „С български дух и европейска мисъл” откриха в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Тя е съвместна инициатива на Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Държавен архив, Художествена галерия и Къща-музей „Гео Милев”. Изложбата е посветена на Европейската година на културното наследство и българското председателство на Съвета на европейския съюз. Тя разказва за старозагорците-европейски възпитаници, допринесли за възстановяването и превръщането на Стара Загора в модерен европейски град.

Стара Загора е богат на традиции град, нелека задача е да пишеш историята му. По-важно е да покажем какви родолюбци имаме и да си отговорим на въпроса днес ние къде сме”, каза при откриването на изложбата Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя съобщи, че до седмици ще излезе от печат и книга с богата информация за тези, които са допринесли най-много за възстановяването на Стара Загора и съвременния вид на града.

Представени са лични вещи и документи на десетки старозагорци, учили в престижни европейски университети, но завърнали се в родния град, за да работят за просперитета му. Младите хора – учители, писатели, поети, музиканти, лекари и фармацевти, строители са били и членове на благотворителни организации – част от духовния и културния елит на града. „Това са хората, които изграждат Стара Загора след Освобождението, за да се превърне той в европейски град.

Стара Загора е богт на традиции град, нелека задача е да пишеш историята му. По-важно е да покажем какви родолюбци имаме и да си тоговорим на въпроса днес ние къде сме”, каза при откриването на изложбата Иванка Сотирова, зам.-кметът на Община Стара Загора. Тя съобщи, че до седмици ще излеце от печат и книга с богата информация за тези, които са допринесли най-много за възстановяването на Стара Загора и съвременния вид на града.

От музея призоваха всички, които имат спомени или вещи свързани с свързани с европейските възпитаници да ги подарят или подадат информация за предстоящата книга.

Политиката на нашия музей е да приобщаваме младите хора към родолюбие и история, затова обявихме и конкурса „Свобода, извоювана с героизъм”, посветен на 140-години от Освобождението на България”, разказа директорът Петър Калчев.

Трябва да привличаме децата с подобни инициативи, да търсят нашите корени. Поздравления за родителите, и учителите, защото така се възпитава в родолюбие”, каза Иванка Сотирова, която награди призьорите.

В конкурса за есе или рисунка са участвали общо 112 деца и ученици от Стара Загора, разделени в три възрастови групи. 37 са представили творби и в двете категории. Най-много са участниците от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков” и Основно училище „Кирил Христов”.

Трите специални награди бяха спечелени от възпитаници на Второ основно училище. При художниците бе отличена Александра Петкова, за есе Дарио Тодоров, а Антоанета Стефанова грабна наградата за макет. Грамоти и награди получиха и класираните в призовата тройка, а за първокласниците имаше поощрителни награди.