Потомците на опълченци разказват

В навечерието на Трети март Казанлък бе домакин на емоционална среща на потомци на опълченци, съхранили родовата памет, завета на своите деди, обичта и преклонението към Отечеството. Непосредствено преди срещата се състоя и церемония, на която бяха наградени участници в първия Национален конкурс – рецитал на Община Казанлък и НПМ „Шипка – Бузлуджа“ – „С обич към България!“ под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната  Красимир Каракачанов.
Директорът на ОБ „ Искра“ Анна Кожухарова определи срещата като първата крачка в изграждането на цялостно виждане как ще бъдат издирени тези хора, как ще бъдат документирани техните спомени, как ще бъде запазена паметта за бъдещите поколения. Тя обяви инициатива на културните институти на Казанлък да съхранят и дигитализират събраните спомени и призова всички присъстващи и потомци да предоставят своите спомени и снимки, за да бъдат съхранени и дигитализирани за бъдещите поколения.
Импресия от спомени от името на потомците поднесе д-р Димитър Няголов, потомък на Дечко Няголов.
Към участниците в срещата се обърна кметът на община Казанлък Галина Стоянова.
Срещата, която Община Казанлък организира за първи път с потомците на опълченци събра разкази за съдбите на 20-годишни младежи, чиито живот приключва на прохода Шипка.
Безценен подарък получи кметът Галина Стоянова, която е вдъхновителят на първата по рода си сбирка, посветена на опълченците от Казанлъшкия край – книга за Опълчението от 1928 г., издадена по случай 50-годишнината от Освобождението на България. Книгата бе дарена от потомка на Минчо Иванов Калфов.
Наследниците оставиха почетен запис в Паметна книга, която ще се превърне в исторически летопис за следващите поколения.
Желанието на Община Казанлък е срещата на потомци на опълченци от Казанлъшкия край да се превърне в традиция и да събира все повече млади българи.