54 години звънарят Дечко Гърбатулов бие камбаните на храм – паметник в Шипка

В момента Дечко Гърбатулов е незрящ, но независимо от това продължава да бъде пазителят на камбаните на храма „ Рождество Христово“ в Шипка. На година минава близо 600 хиляди стъпала – 265 са стъпалата от и до камбанарията на храма. Едва 10-годишен привлечен от техния звън, той се качва всеки ден до храма и слуша звъна им.

Общо камбаните на манастира в Шипка са 17. Това е храмът с най – многото камбани в България, 12 са на „ Александър Невски“. Седемнадесетте камбани са отлети от около 30 тона отстреляни оръдейни гилзи, събрани в района на битките. Претопени са в завод „ Оловянишников“ в Москва, откъдето пътуват до Одеса, оттам до Бургас с кораб, до Стара Загора с железница и оттам със специално изработена в Русия кола са натоварени многотонните камбани.

Години наред Гърбатулов ходи всеки ден до храма – паметник , за да бие камбаните на паметта. Днес той е вече празничен звънар. Погрижил се е и какво да остане след него. За да звъни камбана всеки ден от манастира, той е приспособил една от 13-те и всяка сутрин и вечер монасите , без да се качват в камбанарията бият една от всичките тях. Тя възвестява сутрешната и вечерната служби.