Изложба за Индия

На 12 март 2018 г., понеделник от 17:30 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора, фоайе първи етаж – югще бъде открита фотоизложба МОЯТА ИНДИЯ | अपना-अपना भारत на студенти от специалност Индология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Изложбата обединява преживяванията и усещанията на настоящи и дипломирани студенти от университета, които са преминали курса на обучение през последните 15 години в Централния институт по хинди в Агра, Индия. Представя фотографии и колажи, придружени от текстове на български език и хинди, които повеждат на своеобразно синестетично пилигримско пътешествие до онези скрити и лични образи на Индия, които всеки от участниците грижливо пази в ума и сърцето си. За тях това е първата истинска среща със страната, чиито езици, литература, история и култура изучават в продължение на четирите години бакалавърска програма. Моята Индия. Личната, съкровената Индия. Индия като език, като общуване. Индия като път. Непосредствена среща с хората, с божествата, с древното и модерното, със свещеното и профанното, с очакваното и неочакваното. Среща чрез езика и отвъд него. Среща чрез песните и филмите, чрез храната. Среща през хиляди километри пътуване с влак. Среща в какафонията от звуци и кратките мигове тишина. Куратор: Александър Богданов. Участници: Александър Богданов; Весела Ванчева; Деница Йорданова; Донка Костадинова; Елена Григорова; Елена Щерева; Елица Константинова; Зорница Димитрова; Илияна Ангелова; Ирина Димитрова; Ирина Кюланова;Йоана Стоянова; Кирил Тодоров; Лили Денева; Магдалена Тодорова; Марина Върлякова; Милена Тодорова; Николай Янков;Соня Биндал; Хриси Иванова. Събитието се посвещава на 70-годишнината от обявяването Независимостта на Индия.
Изложбата ще остане в Стара Загора до 10 април 2018 г.
Организатори на събитието: специалност Индология, СУ „Св. Климент Охридски”; Индологическа фондация „Изток–Запад”;Посолство на Република Индия в България и Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора, с подкрепата на Община Стара Загора.

 

Александър Богданов е индолог и фотограф, докторант по древноиндийска литература и преподавател по санскрит и хинди в Индологическа фондация „Изток–Запад”. Интересите му в областта на визуалните изкуства са предимно в благородните фотографски процеси и документалното кино. Има зад гърба си редица изложби:  самостоятелна изложба в Братислава (2008); изложби с фотографската група „Ratts of the capital” (името идва от песен на рок групата Mogwai и може да се преведе като “плъховете на столицата”. Във времето на цифровите технологии “Ratts of the Capital” снимат с черно-бял филм и не признават „Фотошоп”. Копират на ръка снимките, които правят. Издирват трудни за намиране химикали, за да забъркат фоточувствителни емулсии. Посвещават времето си на техники и процеси, измислени в епоха, когато фотографията е била изкуство, достъпно и практикувано само от избрани). През последните години снима различни документални проекти в Индия и България, най-новиятот които е „Индия: усещане и опит” (2015), документален филм за специалност Индология в Софийския университет, на който Александър е режисьор и оператор.