Около 400 скитащи кучета в Стара Загора

Около 10 000 са бездомните кучета по улиците на големите градове в страната. Най-много такива има в Русе, където бройката е над 4000.Основно проблемът се задълбочава ,заради безотговорното отглеждане и развъждане на домашните животни – кучета и котки.
Около 400 са безпризорните скитащи кучета по улиците и кварталите на Стара Загора в началото на 2018-а година.Причината е в неспиращото изхвърляне на новородени домашни любимци от стопаните им. Приютът в източния край на града разполага с капацитет за отглеждането на 50 животни. В средата на февруари там има 60 питомника, за които се грижат 4-ма души, а други двама се занимават със залавянето на безпризорни и евентуално опасни кучета по сигнал на граждани. Традиционно бюджетът на институцията е в рамките на 100 000 лв., които по принцип са недостатъчно за справянето с проблема.По-голямата част от четириногите са без чипове и не са подлагани на кастрация.Идентификационният чип помага при загуба на кучето да бъде намерен собственикът му и да му бъде върнато, но също и за намаляване на популацията на бездомните кучета при недобронамерено пускане на свобода на четириногото от собственика.
В този случай собствениците се издирват чрез данните в чипа и им се налагат санкции. В резултата на периодичните кампании до момента са чипирани над 2000 кучета. Данните сочат, че само за последните 4 години над 700 бездомни кучета са намерили свой стопанин и нов дом.