25-те Чудомирови празници ще се проведат в Казанлък от 25 март до 1 април

Освен Конкурси, премиери на книги, концерти, театрални постановки, изложби, творчески работилници с различна насоченост, организаторите предвиждат и нови инициативи. Сред тях са концерт и изложба под наслов „Завръщане“ с участието на студенти от висшите учебни заведения по изкуствата, родом от Казанлък.

Националното ученическо четене, чието начало бе поставено през 2018 година, в което взеха участие 93 училища от цялата страна и три училища от чужбина, през 2018 година ще бъде насочено към българските неделни училища, извън пределите на страната.

За четвърта поредна година ще се проведе научна конференция, като тази година тя е под надслов „ Чудомир с перо и художествена четка“. Конференцията ще се проведе на 30 март, като неин научен ръководител ще бъде проф. Пламен Шумков. Към момента участие във форума са заявили 13 участници от различни университети в страната и Българска академия на науките. Ще бъде издаден и вторият сборник с научни доклади на участниците в нея.

Официалното откриване на празниците ще се състои на 25 март от 11 часа в Литературно – художествен музей „ Чудомир“

В програмата на „ Комедийният хит на сезона“ в Чудомирови празници 2018 година са включени спектакли, които не са показвани до този момент в Казанлък.Като изключително голямо постижение за всички, които през годините са работили за каузата Матова определи факта, че Чудомир вече е включен в програмите на средните училища. От тази учебна година той се изучава като художник в учебниците по изобразително изкуство, а от следващата 2018/2019 ще бъде включен в учебните програми по литература за 8 и 9 клас с четири разказа.