Задържаха под стража 33-годишен за държане на взривни вещества

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо Живко Ж., на 33 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 15.03.2018 г. в гр. Стара Загора, държал взривни вещества – 6 бр. пресовки тротил, без да има за това надлежно разрешение –  чл. 339,ал. 1 от НК от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното срещу Живко Ж. производство е установено, че той взел от свой познат (неустановен до момента) пресовки тротил. Взривните вещества обв. Живко Ж. държал в багажника на автомобил, собственост на баща му. Самият автомобил е бил паркиран в централната градска част на гр. Стара Загора, като трайно престоявал на оживено кръстовище, на което има автобусни спирки, в непосредствена близост до оградата на училище.

Обвиняемият Живко Ж. е осъждан за извършени от него умишлени престъпления от общ характер, държане на наркотични вещества и управляване на моторно превозно средство след употреба на наркотици. Деянието, извършено от Живко Ж., на 15.03.2018 г., е в изпитателния срок на предходно осъждане.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Живко Ж. е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо Живко Ж. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Стара Загора.