Третият модул на форума „Смяна на местата – младите реагират“ разкри тънкостите при държавното управление

Работата на 240-те управленци бе представена от народни представители от различни политически партии по време на третия модул на форум „Смяна на местата – младите реагират“. Над 40 бяха младежите от Стара Загора и Казанлък, които с интерес се включиха и тази събота в инициативата на депутата от ГЕРБ Радостин Танев. „Постоянно чуваме колко апатични са спрямо всичко, освен новите технологии, младите хора. Как не се интересуват от политика, че не са активна част от гражданското общество, като изключим социалните мрежи. Ето, напротив – това е третият модул, който провеждаме от началото на януари, и интересът все още е жив в очите ви“, това каза при откриването на събитието Радостин Танев. „Идеята е да покажем, че младежите имат своето полагащо им се място не само в политиката, защото свежите идеи са важна част от развитието на обществото ни като цяло. Радвам се, че успяхме да ви срещнем с представителите на местното самоуправление, от които научихте каква е функцията на общината, каква е на общинския съвет. Успяхме и да разберем, от първо лице, подробности от работата на областния управител и народните представители. Така вече решенията, които правите ще са информирани, ще знаете от кого и кога се търси отговорност за несвършена работа“, подчерта Танев.

За дамите в политиката и как умеят да се справят със семейство и професионални задачи еднакво успешно говори пред младите хора зам.-председателят на Комисията по образование на НС Галя Захариева. Тя сподели своя дългогодишен опит и в чисто човешки план, но не пропусна да подчертае колко важно е да се вярва в мечтите, особено младежките, но и да се мисли в перспектива за образование и реализация.

Широка дискусия предизвика темата „Всички гледни точки“, която събра пред младежите управляващи и опозиция както на държавно ниво, така и на местно – народния представител Маноил Манев и старозагорския областен координатор на ПП ГЕРБ Пламен Йорданов, народния представител Георги Гьоков и общинския председател на БСП Валентина Бонева, народния представител от ПП ВОЛЯ Кръстина Таскова и колегата й от ДПС Халил Летифов. Те споделиха своите виждания за младите хора, за популизма, за реалните политики, за отговорностите, за начините на управление пред младежката аудитория. Въпросът, който бе най-задаван по време на последната част от форума бе – какво дава, но и какво взема политиката от младите хора, които тръгват по пътя й. Отговорите бяха идентични – тя дава възможност да се променя животът на много хора към по-добро, с цената на много труд, но и отнема личното време. Всички гости потвърдиха обаче, че си заслужава щом каузата е по-добро бъдеще за идните поколения.

По време на форума бяха засегнати и теми, свързани с все по-голямата част от информацията, която идва директно от социалните мрежи и как този силен информационен поток често отдръпва младите хора от важните новини.

За европейските практики и младите лица в Европейския парламент, както и колко не е далеч всъщност Брюксел от ежедневието на българите, говори Ангел Филипов, който е част от екипа на евродепутата Асим Адемов ГЕРБ/ЕНП. Той обясни и възможностите за стажуване в сърцето на Европа, които се предлагат и са достъпни за всички желаещи, които отговарят на изсикванията.

„В края на последната част от форума, след проведена анкета през трите модула, стана ясно, че младежите от региона имат нужда от подобни срещи и разяснения от първо лице. Над 80% от всички над 60 младежи, които се включиха в „Смяна на местата – младите реагират“, са отговорили с „категорично – да“ на въпроса: Спомогна ли форумът за засилването на интереса ви към обществения живот в страната“, обобщи в края на последния модул Радостин Танев.