Отборът на Пето основно училище победи във викторината по безопасност на движението в Стара Загора

Общински кръг на викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя” се проведе днес в Зала 1 на Община Стара Загора. Организатори на проявата са Община Стара Загора и Сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР – Стара Загора.

Във викторината се включиха отбори на девет общински училища с ученици от V- VII клас:  II ОУ „П. Р. Славейков”, V ОУ „Митьо Станев”, VІ ОУ „Св. Никола”, ХІ ОУ „Николай Лилиев”,  ХІІ ОУ „Стефан Караджа”,  ОУ  „Георги Райчев”, СУ „Иван Вазов”, СУ „Васил Левски”, СУ „Максим Горки”.

„Темата е изключително важна, всички ние трябва да бъдем толерантни, коректни, внимателни и да спазваме правилата на Закона за движение по пътищата”, каза при откриването Пенка Чавдарова, началник отдел „Образование” в Община Стара Загора. Тя пожела на децата, когато получат шофьорски книжки да използват знанията си и да бъдат внимателни на пътя. Състезанието премина в три кръга. В първия всеки отбор получи тест  – листовка с 20 въпроса, на които трябваше да се отговори в рамките на 10 минути. Участниците бързо и умело се справиха със задачата.

Във втория кръг момчетата и момичетата отговаряха на 8 въпроса за правилата за движение.

Най-оспорвано премина трети кръг. Децата трябваше да разпознаят основните части на велосипед, да подредят по важност дейности в определена ситуация за оказване на долекарска помощ, да сглобят два пъзела с пътен знак  и да открият повредите във велосипед на място.

Жури в състав: полицейски инспектор Грозданка Андреева – Сектор „Пътна полиция”, Десислава Нанева – специалист в отдел „Образование” и Асен Асенов – главен експерт в отдел „Спорт”  оценяваше представянето на отборите.

В края на викторината стана ясно, че два отбора са с равен брой точки. Бе проведен и допълнителен кръг, в който първото място завоюва отборът на Пето основно училище „Митьо Станев”. Достойни техни подгласници станаха участниците от отбора на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков”, а третото място завоюва отборът на СУ „Иван Вазов”.

Първите три отбора получиха купи, грамоти и награди. За всички участници Община Стара Загора осигури поощрителни награди.

Победителите от Пето основно училище ще представят Община Стара Загора на областния кръг на викторината.