В Стара Загора близо 100 души ще получат хранителни пакети от кампанията “Великден за всеки“

На Велики четвъртък, в 11:30 часа, пред Катедрален храм „Св. Димитър“, гр. Стара Загора, близо 100 възрастни нуждаещи се хора ще получат хранителни пакети, набрани чрез дарителски акции от организираната кампания под патронажа на националния Омбудсман г-жа Мая Манолова “Великден за всеки“- “Дари празник на баба и дядо”.На местно ниво тя се подкрепя от старозагорския Омбудсман Надежда Чакърова – Николова, в сътрудничество със Старозагорската митрополия.

Инициативата за събиране на финансови средства и хранителни продукти е насочена към традиционно най-бедните членове на обществото ни –поколението на нашите родители, баби и дядовци – българските пенсионери.  Идеята на кампанията възниква след като г-жа Снежи Кежева от Плевен пише до омбудсмана във Фейсбук.  В писмото си жената се оплаква, че няма да получи великденска надбавка, тъй като пенсията й надхвърля с 1. 00 лев минимума от 300 лева – необходимо условие, срещу което правителството отпуска помощта.Тази година прагът е 321 лв.

Желаещите да се включат в кампанията могат да го направят чрез SMS на номер  1255 на стойност 1 лев, освободен от ДДС, чрез online дарения от България и чужбина на сайта на БЧК и на банкова сметка в УниКредит Булбанк IBAN BG53UNCR70001522802795     банков код:UNCRBGSF, разкрита единствено за целите на кампанията.

Дарените средства ще бъдат обърнати във ваучери по 20лв. за възрастните хора, които остават извън регламента за великденски надбавки, одобрен от правителството.