Как да разпознаем хубавия козунак

Некоректни производители и вносители на козунаци и преди този Великден ще пуснат на пазара козунаци с боя. Според специалистите потребителите преди всичко трябва да четат информацията на етикета и в случай, че не са чували нищо за производителя да не рискуват.
Ще разберете, че сте купили качествен козунак , едва след като го разчупите и видите, че има “конци”, съветват производители.Ако структурата му е гладка и се рони, значи е направен от миксове-прахообразни вещества, заместващи натуралните продукти.Препоръчителната цена на дребно за 400-450 гр. обикновен козунак, направен от натурални продукти, е 2-2,10 лв., ако е с пълнеж – 2,50-2,60 лв.Цената на хлебното изделие обаче не винаги е гарант за качество. Огромното предлагане би могло да затрудни гражданите в техния избор .Козунакът, който не съдържа консерванти пък, има трайност 3-4 дни при нормална температура от 18°C.
За докарването на хубав цвят на своите изделия някои производители си позволявали да влагат опасни и дори забранени добавки, предупредиха от бранша. Е121 и Е123 са абсолютно забранени, а в списъка на опасните влизат: Е103, Е105, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152 и Е155.Истинският козунак е с бледожълт цвят, защото с яйца не може да се постигне чак такава наситеност, достигаща до патешко жълто
Козунакът е обреден хляб от обогатено тесто, в което има над 5% мазнина и повече захар. За първи път козунакът се появява у нас през 20-те години на миналия век. Самата дума има еквивалент в румънския език, но според някои козунакът идва от Русия.