Паметна изложба на Кольо Пейчев в Музея на фотографията

В изложбата с името „Кольо Пейчев – Различният“ са представени и по-нови негови цветни фотографии, с които го познава и младата публика. В експозицията са включени портрети от цикъла „Деца“, фотоси от „Дърво“, „Камък“ и други забележителни фотографии от неговите любими теми – пейзажът, балетът, репортажът, хлябът, Земята, бялото-снега. Последната тема, на която отдава творческата си енергия Кольо Пейчев, са цветята и техният микросвят, наричан от самия него „Светът през окото на пчела“.

По професия педагог, Кольо Пейчев започва да се занимава с фотография на 30-годишна възраст. Година по-късно, това става негова професия. Извървява нейния път възходящо – от фотолаборант през фотограф до преподавател. Участията в редица национални и международни пленери и конкурси, му носят награда след награда.

От 1979-а година е фотограф-художник – най-високото звание за професионализъм у нас в тази област. Дълги години Кольо Пейчев завежда Отдела за научна фотодокументалистика на Тракийския университет в Стара Загора, където се и пенсионира. Освен фотографии Кольо Пейчев прави и репродукции на картини, скулптури и графики за местната Художествената галерия.

Кольо Пейчев има над 20 самостоятелни изложби у нас и в чужбина.