Семинар за предприемачи се проведе в Стара Загора

Гръбнакът на икономиката в Стара Загора  се дължи на малките и средни предприятия. От общо  15 000 активни фирми към момента, 13 500 са микропредприятия с персонал до 9 души. 960 от предприятията са малки, с работещи в тях от 10 до 49 служители, а 181 са средните, с персонал от 50- 250 служители. Това каза зам.-кметът Красимира Чахова днес, по време на откриването на обучителен семинар за предприемачи в общинската зала „П. Р. Славейков“.

Той е част от инициативата за подпомагане на малкия бизнес в България, чиито инициатори са вестник “24 часа” и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Стара Загора изгражда индустриална зона „Загоре“ в партньорство с Министерството на икономиката. Благодарности към министър Емил Караниколов за ангажираността, която има за реализацията на този проект и изграждането на зоната, която трябва да бъде от европейски тип, каза още зам.-кметът. Красимира Чахова припомни, че само преди месец Стара Загора получи признание за  обещаваща инвестиционна дестинация с наградата на Файненшъл таймс за ефективност на разходите, което по думите ѝ показва че регионът наистина е готов за бизнес. Градът е начело в категорията на малките региони с население по-малко от 1,5 милиона жители,преди Русе следван от Скопие, Бургас, Пловдив, Варна, Срем (Сърбия), София – област, Каунас (Литва) и София-град.

Любомир Ганчев, съветник на министъра на икономиката запозна присъстващите с възможностите, които предлага новата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. Той съобщи, че фирми от региона на Стара Загора работят по 90 проекта на стойност 55 милиона лева. През настоящата година икономическото министерство е предвидило 67 милиона лева за финансиране и подпомагане на близо 400 нови проекта и бизнес начинания на млади хора до 29 години, предприемачество в уязвимата група във възрастта 50-65 години и за стимулиране на женското предприемачество, каза още съветникът на министър Емил Караниколов.

По програмата за подобряване на производствения капацитет е заделен ресурс от 150 млн. лева за нови машини и оборудване за близо 2 хиляди малки и средни фирми. Други 100 млн. лева са предвидени за иновации, 30 милиона лева са средствата за тази година за създаването на клъстери, добави още министерският съветник Любомир Ганчев.

Във форума участваха още експерти от Конфедерацията на работодателите в България (КРИБ), Българската Агенция за Експортно Застраховане и Пощенска банка.

Стела Бояджиева от ИАНМСП представи начините за увеличаване на продажбите и търсене на нови пазари чрез използването на инструментите на агенцията в България и чужбина, както и за разширяване на производството чрез инвестиции в нови машини с помощта на банкови кредити.

Внимание бе отделено и на застраховането на различни рискове, свързани с дейността на фирмите. Участниците в семинара имаха възможност да споделят личен опит и да получат съвети как да си осигурят защита от държавата при неплащане, забавено плащане по търговска сделка или изпадане в несъстоятелност на партньорски фирми.