„70 години Медицински колеж – качество и професионализъм”

Тържествено, утре вечер,  ще отбележат 70 години “Медицински колеж” – качество и професионализъм. Това съобщи директорът му проф. Христина Милчева. На церемонията ще се изрази почит и уважение към всички, които са работили за развитието на колежа. През деня студенти и преподаватели ще имат възможност да присъстват на открита лекция за холистичния подход към пациента с лектор д-р Бруно Боянов.

Медицинският колеж е наследник на Медицинското училище, създадено през далечната 1947 година в Стара Загора. В него се обучавали медицнски сестри, след това фелдшери. През 1997 година с Постановление на Министерски съвет колежът влиза в структурите на Тракийски университет. В момента в него се обучават 230 студенти в три акредитирани специалности – Рехабилитатор, Медицински лаборант и Гериатрични грижи.

90 % от завършващите се реализират в сферата на здравеопазването и социалните услуги. Директорът проф. Христина Милчева излезе с призив към компетентните институции да реализират такива политики и стратегии, че да могат да задържат дипломиралите се здравни специалисти в България. “Нашата здравна система се оголва от здравни специалисти. Причините са комплексни – всички ги следим ежедневно”, подчерта тя.

От учебното заведение припомниха, че в рамките на 70-годишнината си са провели Международна научна конференция с присъствие на видни световни учени. Утре ще излезе юбилейно научно издание, прродължава и работата по проекти и обмен на студенти по програма “Еразъм”.