Нови успехи за Второ ОУ “Петко Р. Славейков”, гр. Стара Загора

В националното състезание по информационни технологии „IТ Знайко” бронзово отличие грабнаха екип “Славейковци” – Мария, Георги и Димитър Еневи от 6 клас, които учат Свободно избираема подготовка /СИП/ Информационни технологии. Блестящо се справи и Антоана Керцадова в индивидуалното класиране, малко не и достигна до призовите места. Националното състезание се проведе от 13 до 15 април в Курортен комплекс „Пампорово”. Организатор на състезанието IT Знайко е Сдружение “Образование и технологии”, гр. Бургас. Сдружението е основано през 2008 г. в гр. Бургас и включва преподаватели и учители. Организацията има опит в работата по образователни проекти – обучения на учители и ученици, организиране на образователни иницитиви, подпомагане на участието на учители в различни научни форуми.Състезанието IT Знайко се провежда с подкрепата на Майкрософт – България.

В края на миналата седмица 26 ученици от Второ ОУ”П.Р.Славейков”, заедно с преподавателите си Тодор Тенев и Пламен Николов, се върнаха като победители от спортно състезание в столицата, организирано от 128 СУ”Алберт Айнщайн”. Славейковци премериха сили със столичани в четири вида спорт – волейбол, футбол, тенис на маса и бадминтон и се върнаха с 3 победи /на волейбол, футбол и бадминтон/ и един равен резултат – на тенис на маса. На бадминтон учениците Пламен Попов и Денислав Иванов „отвяха” конкуренцията безпроблемно, стигна се даже до среща между Пламен и един от учителите на 128 СУ”Алберт Айнщайн”, в която отново победи ученикът. Като награда за успешното представяне на състезанието славейковци и ръководителите им посетиха Народното събрание, със съдействието на на Милена Желязкова, директор на 2 ОУ .

Седмицата завърши с важно и престижно участие за младите славейковци. На 21 и 22 април 2018 г. в град Русе се проведе за четвърти път Български географски фестивал. В него участие взеха 9 ученици от VІ и VІІ клас на 2 ОУ, по покана на организаторите и лично от Димитър Желев, бивш възпитаник на училището, сега преподавател по география в Софийски университет „Климент Охридски”. Заедно със своите ръководители – директора Милена Желязкова и преподавателя по геграфия Анелия Загорчева, учениците посетиха всички фестивални събития. Запознаха се с дейността на Българския антарктичен институт и с интерес изгледаха презентацията на неговия ръководител – професор Христо Пимпирев, посветена на Българската антарктическа изследователска станция „Св. Климент Охридски” на о-в Ливингстън. Незабравима ще остане срещата с пътешественика Симеон Идакиев, който представи „Светът и всичко в него” по изключително увлекателен начин. „Лично аз съм много впечатлена от лекцията на Георги Бърдаров „Аз още броя дните”. Очаровани сме от красивия град Русе, от организацията на събитието и лекторите в него, всички ние научихме много” – сподели Милена Желязкова, директор на 2 ОУ.