Отборът на Дома за възрастни хора с физически увреждания, Стара Загора стана безспорен шампион на Спортните игри за хора с увреждания 2018

На 26 април 2018 г. в зала „Енергетик“ в гр. Гълъбово се проведоха Четвъртите спортни игри за хора с увреждания. Почти 100 участника от 17 организации на хора с увреждания от цялата страна премериха сили в шест дисциплини: боулинг, дартс, стрелба в кош, състезание с инвалидни колички, стрелба с рингове и по пирамида.

Спортните игри за хора с увреждания в гр. Гълъбово са вече традиционна инициатива, която се осъществява с изключителното съдействие на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и институционалната подкрепа на Община Гълъбово още от самото им създаване през 2013-та година. Първоначално игрите стартираха като регионално състезание за отбори само от област Стара Загора, но в годините събират все повече участници от цялата страна и амбицията на домакините – местната организация на хората с увреждания –  е те да се превърнат в събитие от национален мащаб. Целта на спортния форум е да се подобри социалното включване и интеграция на хора с увреждания и това е част от усилията, които „КонтурГлобал Марица Изток 3“ полага за подобряването качеството на живот на хората от местната общност.

Спортният празник под мотото „Ние сме различни, но не сме безразлични“ бе открит от г-жа Светла Боянчева, председател на Общинския съвет, гр. Гълъбово, и г-н Алесандро Морето, директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Сред официалните гости бе и г-жа Валентина Борисова, председател на Регионална организация на СИБ за регион Стара Загора, която връчи на г-н Морето специално благодарствено писмо от името на регионалната организация.

По време на състезанието в оспорвана надпревара в различните дисциплини се впуснаха представителни отбори от Разград, Велико Търново, Ямбол, Кърджали, Смолян, Раднево, Стара Загора, ДВХФУ – Стара Загора, Казанлък, Гурково, Николаево, Чирпан, Гълъбово, Обручище, Главан, Габарево и Дневния център за деца и младежи с увреждания в гр. Гълъбово. След изключително силно представяне, отборната титла грабна тима на Дома за възрастни хора с физически увреждания (ДВХФУ) – Стара Загора, който събра най-висок сбор точки от всички дисциплини. В отделните надпревари седемчленно жури определи следните победители по точки:

  • състезание с инвалидни колички – Георги Андонов от ДВХФУ – Стара Загора, който защити миналогодишната си титла, следван от Божидар Бобев и Мая Маринова, представители на същата организация;
  • стрелба в кош – отборът на Дневен център за деца и младежи с увреждания, гр. Гълъбово;
  • дартс – отборът от Раднево;
  • стрелба с рингове – отборът от Кърждали;
  • боулинг – отборът от Смолян;
  • стрелба по пирамида – отборът от Николаево.

С Купата на спонсора се окичиха децата и младежите от Дневния център в Гълъбово, които самоотвержено се втурнаха в надпреварата заедно с отборите на възрастните.

За най-атрактивен участник бе избран Марин Маринов, представител на отбора от Смолян, който освен че взе дейно участие в представянето на своя тим, поздрави всички участници и гости на спортния форум с акапелно изпълнение на народна песен от своя край, придружено с акомпанимент на тамбура.