Осъдиха ФК ,,Верея”. Не си платили зимната подготовка

Исковата молба е заведена от туристическа агенция в Турция за организиране и престой в Анталия на предсезонна подготовка на футболен клуб ,,Верея,,. Туроператорът организирал , провеждане на зимен лагер за предсезонна подготовка , като в цената на услугата се включвала: хотелски престой, храна, осигуряване на условия за тренировка, организиране на приятелски мачове с други отбори и т.н.Страните се договорили футболен клуб „Верея ” да заплати за това 14 358 евро .Впоследствие е постигната договорка за организиране и провеждане на зимен лагер през януари 2017 г. за двата отбора на ,,Верея,,- този в „А” футболна група и участващия в трета лига на българското първенство.

За подготовката и престоя в Анталия, ,фирмата издала на Клуба фактура с, с обща стойност 14 358 евро и вписано в нея основание хотелско настаняване. Сумата  е следвало да се заплати на издателя веднага след издаването й. Въпреки многобройните разговори и отправени покани от туристическата агенция до ръководството на ФК „Верея” плащане не е постъпило. От страна на клуба забавата в плащането се обяснявала с финансови затруднения. Междувременно от футболния клуб заявили , че ще платят дължимата сума, но искали туристическата агенция да им организира зимен лагер за предсезонна подготовка в началото на 2017г.

С писмо изпратено на електронната поща на ПФК „Верея” от 13.01.2017г. от туроператора изпратили споразумение за планиран зимен лагер на „А-отбора” за периода 18.01.2017г. – 03.02.2017г. Било подготвено и изпратено и споразумение за организиране на престой и подготовка на вторият отбора.Футболистите били настанени в хотел в турския курорт ,за което са издадени фактури.Предвид забавата в плащането на дължимата сума фирмата е изпратила до,,Верея ,, множество писма по електронната поща, с молба доброволно да изпълни задълженията си към фирмата, организирала престоя на клуба в Анталия. От приложените писма било видно, че фирмата проявила разбиране към финансовите затруднения старозагорци ” и били изчакали достатъчно време преди да предприемат събиране на вземането си по съдебен ред. Проведени били и многобройни телефонни разговори между представители на ишеца и ответника, като в края на лятото от ,,Верея,   отказали да разговарят с ищеца ,който нямал връзка с тях по телефона. В края на месец септември м.г. Агенцията опитала да изпрати писмо до СНЦ „ФК Верея ” чрез куриерска фирма , с цел търсене на вариант за доброволно уреждане на отношенията между страните по делото, но на адреса на управление на клуба не било открито лице, което да получи пратката.

С оглед на всички доказателства Окръжен съд Стара Загора ,със свое решение осъжда СНЦ ,,Верея” да заплати  на турския туроператор 23 126 евро , ведно със  законна лихва върху дължимата главница в размер на 6 444 евро.Решението не подлежи на обжалване.