Депутатът Георги Гьоков, БСП: Държавата да гарантира минимална цена на изкупване на розовия цвят

„Държавата да гарантира минимална цена при изкупване на розовия цвят, както е при тютюна, но управляващите нямат интерес и няма да го направят”, каза зам.-председателят на социалната комисия в парламента Георги Гьоков при срещи с жители в община Гурково. Розоберачи дойдоха в изнесената Приемна на депутата, за да представят проблема с еднодневните договори, които предизвикват затруднения и при работодателите и при работниците, защото се плащат осигуровки, но не се зачитат за трудов стаж. „Розопреработвателите изнудват розопроизводителите чрез ниската изкупна цена, този натиск и хаос трябва да се спре”, настояха хората, заети в розопроизводството.

Жители от общината, дошли в Приемната, искат денонощно присъствие на  полицаи, заради  международния трафик, преминаващ през Гурково. Според тях работното време от 8 до 17ч., не дава сигурност на населението и  предпоставя опасности. Гурковци се надяват да се реконструират всички  пътища в общината. От Паничерево пък настояват пътната им връзка с общинския център да се реконструира незабавно.

В Приемната депутатът изслуша проблемите на хората в малките населени места, които са свързани с инфраструктура, некачествени ремонти, недостатъчни пенсии, социални въпроси, липса на перспектива и др. „Управляващите забравиха за малките населени места, за хората, които ежедневно оцеляваме”, споделиха с болка хората от гурковския край, които живеят много трудно. Социални работници се оплакаха от ниските работни заплати, от липсата на защита при работа с рискови групи.

„Сегашните управляващи не виждат електорална подкрепа сред българските пенсионери, определят ги като лош човешки материал. Дадоха много средства за саниране, а за децата, за пенсионерите пари няма. В здравеопазването положението е трагично.”, каза Гьоков по време на срещите си. По думите му за 10 години управление на ГЕРБ болниците в България задлъжняха с близо 450 млн.лв. „Управляващите нарушават Конституцията и принципите за равнопоставеност, солидарност и диалог. Европейската комисия критикува България, че минималната работна заплата се увеличава без да се спазват някакви правила. БСП внесе законопроект за възрастните хора, който имаше за цел да регламентира отношението на държавата към възрастните хора, но той отново не бе приет.”, подчерта Гьоков.