Казанлък отново очарова Париж

Тракийската гробница в Казанлък бе един от акцентите в семинар-дискусия за опазването на културното богатство на Европа, която се проведе днес в централата на ЮНЕСКО в Париж. Участието на Община Казанлък в проявата, посветена на Деня на Европа – 9-ти май бе по покана на Министерството на културата на Република България, по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Под мотото на 2018 – Европейска година на културното наследство Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура на ООН срещна представители на най-високо равнище от Брюксел и ЮНЕСКО за дебат за управлението и използването на обекти от Световното културно наследство от държави-членки.

От името на организаторите – Делегацията на Европейския съюз при Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ и ЮНЕСКО нейният ръководител Рупърт Шлегелмилх приветства участниците в срещата. Той отправи посланието „Културното наследтво на Европа да не е свързано само с миналото, защото то е ценност, която трябва да бъде призната и съхранена като общо богатство за бъдещето на Европа.“

За втори път Казанлък очарова френската столица с културно-историческото си богатство с представяне за първия български обект, защитен като Световно културно наследство на ЮНЕСКО. Отзвукът от пролетта на 2015г. в парижкия „Лувър“ с участието на съкровища от Долината на розите и на тракийските царе „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“ тук е добре познат и се радва на топъл прием и голям интерес. Тогава основен акцент в мащабната експозиция от България са находките от тракийската гробница в могилата „Голяма косматка“ и бронзовата глава на тракийския цар Севт III.