Национални програми за превенция на употребата на наркотични вещества в училищна среда

Представители на 23 Общински съвета по наркотични вещества и експерти от 23 превантивно-информационни центъра обсъждаха проблемите на превенцията за употребата на наркотични вещества в училищна среда в Стара Загора. Професионалният форум на тема: „Превенцията като процес на етичност, осъществимост, достоверност и ефективност“ бе организиран  от Общинския съвет по наркотични вещества – Стара Загора и Превантивно-информационния център по зависимости (ПИЦ). Гости и участници в него бяха заместник-министър Светлана Йорданова от Министерство на здравеопазването, Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, д-р Пламен Попов, директор на Националния център по наркомании (НЦН),  експерти от Центъра и дирекция „Национален фокусен център за наркотици и наркомании“, инспектори от Столична дирекция на вътрешните работи и Второ РУ на МВР – Стара Загора.

През трите дни на форума бе направен преглед на ситуацията по отношение на употребата на психоактивни вещества (ПАВ) сред ученици от 9-12 клас на регионално ниво, на инструментите за събиране на информация и реализираните превантивни подходи при универсална превенция. Обсъдено бе и взаимодействието между Националния център за наркомании, Националния фокусен център, Общинските съвети по наркотични вещества и превантивните центрове, грешки и проблеми в работата.

Фокусът на работния форум бе обсъждането на извършеното досега от работна група за създаване на Национални програми за превенция на употребата на ПАВ в училищна среда (5-12 клас), които ще бъдат валидни за всички ПИЦ в страната. В малки групи участниците във форума направиха оценка на нуждите за създаване на тези превантивни програми, попълвайки специално създаден въпросник, който ще послужи на създателите им за приключване на двата проекта.

По време на форума стана ясно, че  Радост Овагимян, председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Стара Загора е избрана да участва в Лятно училище за незаконни наркотици в Европа, в Лисабон, Португалия. Там тя ще премине обучение по проблемите, свързани с наркотиците в Европа и в света, което ще бъде водено от научни експерти от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA) и гост-преподаватели от европейски университети.