70 години Детска градина № 2 „Зорница“

Звезден юбилей – 70 години от създаването си- чества тази година Детска градина №2 „Зорница“. Това е първата градина от съвременен тип в Стара Загора, отворила врати през месец май 1948 г.
Децата от 4-те групи, заедно със своите преподаватели и музикалния ръководител Весела Господинова и със специалното съдействие на Стефан Дончев, ръководител на Клуб по спортни танци „St dance club“ са подготвили Юбилеен концерт-спектакъл „Ние сме децата днес“ в две части – „Ние сме „Зорница“ и „Ние сме България“.
В спектакъла Звездичко със своя вълшебен куфар води приказното пътешествие с участието на децата, с много песни и оригинални танци „пасо добле“, „чиуауа“, „Парти под звездите“, „Танц на звездите“ и още много други. В оригиналния сценарий са вплетени и много красиви стихове, специално написани за тържеството и за „звездната“ детска градина „Зорница“.
Юбилейният концерт е на 23 май от 17 часа в Кукления театър. Събитието е включено в официалния афиш на Община Стара Загора за 24 май – Ден на славянската писменост и на българската просвета и култура.

В Летописната книга на детската градина се пази информация за всички по-важни събития от създаването и досега:

„През 1947 г. започва изграждането на първото детско заведение в Стара Загора. Детската градина се построява по немски проект, изготвен от архитектите Сашев и Широв. За осъществяването на проекта активно участие вземат не само работниците-изпълнители, но и жителите на квартала. Новопостроената сграда е светла, просторна, функционална, отговаряща на европейските стандарти за такъв тип строителство. На първия етаж са разположени трапезарията и занималните, където играят и се учат малките деца, а на втория етаж на спалните помещения. В края на месец май 1948 г. вратите на първата детска градина в Стара Загора са широко отворени, за да приемат малките възпитаници. Децата идват от детския дом, помещаваш се в църквата „Св.Троица” и двете детски групи в детски дом, намиращ се на ул.”Цар Симеон Велики” и „Св.Троица”. С всеотдайността на първите, тук започват да градят кариера млади и ентусиазирани специалисти. С голям интерес изучават идеите на известния немски педагог Фрьобел, който е един от създателите на първите детски градини в Германия. Главният акцент в работата на учителя е насочен върху ролята и значението на играта, като основен фактор за развитие на предучилищния етап.

От 1955 г. групите в градината стават 4 на брой и има ново кухненско помещение с готвач и помощник-готвач.

През 1957 г. на първия републикански преглед ЦДГ№2 е удостоена с наградата „Детска градина-първенец на града”.

През 1961 г. в Стара Загора е открит Институт за детски учителки /ИДУ/ „Анастасия Тошева” и ЦДГ№2 е определена за базова градина към ИДУ.

С Решение№34 на Изпълнителния комитет на Общинския народен съвет от 2 март 1977 г.градината приема звездното име „Зорница”. През същата година, по повод даване на име на градината, известният старозагорски художник Любомир Цакев /директор тогава на Държавен куклен театър-Стара Загора/ изработва красиво пано на една от стените във фоайето на детската градина.

През 2006 г. Община Стара Загора извършва ремонт в детската градина и за Деня на християнското семейство предстоятелят на Храм „Света Троица” отец Стефан Чалъмов отслужва водосвет и празнична молитва за здраве и благополучие.

От 2002 г. в детската градина има Училищно настоятелство.

През 2009 г. с дарение на ТЕЦ”Марица Изток-2” са ремонтирани санитарните помещения в градината.

В момента в ДГ №2„Зорница“ има 131 малчугани в 4 групи – Група „Мики Маус“ /3-4 г./, Група „Златното ключе“ /4-5 г./, Група Бон Бон“ /5-6 г./ и Група „Мечо Пух“ /6-7 г./. В градината работят 9 преподаватели, 5 помощник-възпитатели, 3 – администрация. Директор на детската градина е Алис Явашева.