Казанлък е домакин на най-елитния Международен лютиерски конкурс

За първи път в историята на българското лютиерство Казанлък ще бъде домакин на Международен конкурс по съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара в периода 29 май – 03 юни.  Събитието е факт, благодарение на ползотворната работа на кмета на Общината Галина Стоянова, Сдружението на лютиерите в България, Италианската асоциация на лютиерите и почетния гражданин на града на розите Едрьо Едрев.

Престижното събитие за струнни музикални инструменти на името на световния виртуоз Антонио Страдивари се организира от 80 години в рамките на STRADIVARI festival, предимно в родния на Страдивари град Кремона. Провеждал се е понякога и в други италиански градове, но откакто е създаден, никога досега не е напускал пределите на Италия.

В тазгодишния конкурс, който се провежда в Казанлък, участват лютиери от цял свят. В продължение на месец те изпращаха своите уникални инструменти, изработени специално за конкурса, за да може в дните на 1 и 2 юни да стане ясно и кои са победителите. Журито, което ще оценява инструментите, е от международна величина. Специалистите пристигат в Казанлък от три континента – Европа, Азия и Америка. Специално за журирането на 28 май от Италия ще пристигне председателят на Националната асоциация на италианските лютиери Гуалтиеро Николини. Той, заедно с колегите си, са журито, което издава един от най-престижните сертификати за цигулки – оценката на името на Антонио Страдивари. „За нас е висока чест да заседават именно в Казанлък. Това са най-големите световни имена в професионалната сертификация на цигулки, виоли, чело и др. струнни музикални инструменти. В Казанлък те ще прослушат звука и огледат тънкостите и майсторството на изработка на инструментите, изпратени за участие в конкурса от майстори – лютиери от цял свят”, споделя кметът Галина Стоянова.

В рамките на Международния конкурс по съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара публиката ще се наслади на два класически концерта: на 01.06. от 19.00 часа ще се състои класическия концерт на струнен квартет „КласиАрт”, а на 02.06. от 18.00 часа ще започне церемонията по награждаване , като в 20.00 часа тя ще продължи с камерен ансамбъл за класическа музика „Софийски солисти”. Изложбата на световните струнни музикални инструменти ще гостува в Казанлък до 22 юни 2018 г. Събитията ще се провеждат в Музея на розата в обновения парк „Розариум”.

Тази година се навършват и 100 години от лютиерския занаят в казанлъшкия край.