Първи общински конкурс „Учител на годината“ в Казанлък

9 казанлъшки преподаватели и един учител – доайен бяха отличени тази вечер във фоайето на Художествената галерия на Казанлък на официална церемония по награждаване в първия конкурс „Учител на годината“, организиран от Община Казанлък.

В 3 направления: предучилищно, основно и средно образование бяха обявени най-добрите казанлъшки учители в 3 категории.

Учители на 2018г. станаха  Албена Бошнакова, ДГ №9″Слънчице“, Събина Ангелова, СУ“Екзарх Антим I“ и Светлана Ненкова, Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“. Наградите връчи Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова.

В категория, „Млад и успешен кадър“ заслужени аплодисменти получиха Виктория Гитева, ДГ №13″Мечо Пух“, Илко Илиев, ОУ“Мати Болгария“ и Георги Даскалов, Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“.

За „Цялостен принос в сферата на образованието“ бяха наградени Евгения Ангелова, ДГ №18″Пчелица“, Лилия Рачева, ОУ“Никола Вапцаров“ и Тошко Узунов, Профилирана хуманитарна гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“.

Към всички отличени преподаватели Галина Стоянова се обърна като „поздрав и повод за размисъл“ със статия на дългогодишния преподавател по руски език Стойко Стойков, посветена на огромното значение на образованието, „защото учителят винаги е мислел и гледал надалеч“. Кметът на Казанлък връчи Благодарствена грамота на учителя с над 40 години трудов стаж „с дълбок поклон“ . Гостите изслушаха ценните напътствия на Стойко Скойков за успешен преподавател, сред които „Респект към учениците, защото те създават мнението за учителя“.

Учителите на Казанлък Галина Стоянова поздрави като наследници на славното Казанлъшко педагогическо училище, създало кадри за образованието в цяла България. „Гордейте се и вие, че наследявате най-важната професия, която изгражда хора, държава, България!“, пожела Кметът на Община Казанлък.

Инициативата на община Казанлък цели да отличи педагози, значително допринесли за образованието на местно, национално и международно ниво. Наградите са признание за работата на учители, които развиват и утвърждават престижа на професията „учител“.

От общо 38 предложения за тази година в различните категории от всички училища, детски градини и общински детски комплекс на територията на община Казанлък, нарочна комисия, сформирана със Заповед на Кмета подбра и отличи най-достойните носители на награди в конкурса.

Официални гости на празничната вечер бяха и Николай Златанов – председател на Общински съвет – Казанлък, представители на общинското ръководство, членове на Председателски съвет при Общински съвет – Казанлък и на Постоянната комисия по образование, младежки дейности, спорт и туризъм при Общински съвет – Казанлък, директори на училища и детски градини.

Тържеството в навечерието на 24-ти май започна с химна на светите братя Кирил и Методий, в изпълнение на възпитаници на Школата за забавна песен към Народно читалище „Възродена Искра – 2000″ с ръководител Марияна Мъгева. В празничната програма участваха танцьори от Клуба по спортни танци „Киара – Н“, с ръководители Николай Тенев и Антония Каярова, абитуриентът на Профилираната природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“ Пресиян Цоневски, възпитаник на изтъкнатия казанлъшки китарист Стефан Христов, известното клавирно дуо Виктория Влахова/Адриана Узунова с музикален педагог Елена Юлиянова.

Празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост 24-ти май за казанлъчани започна тази вечер с признателност към професията на съвременните просветители в Града на розите.