„СПА от неолита“ рекламира района на Стара Загора като туристическа дестинация

Министерството на туризма е избрало Неолитните жилища в Стара Загора за част от името на една от 7-те СПА дестинации, които разработва. Работното название на направлението е „СПА от неолита“. Идейният проект за географските и маркетингови наименования, разработен от работна група от професионалисти от министерството и туристически организации, бе представен днес от министър Николина Ангелкова на дискусия с бранша, проведена в общинската зала „П.Р.Славейков“. В Югоизточната балнео и СПА-дестинация са включени Старозагорските минерални бани, Сливенските, Хасковските и Кортенските минерални бани.

След като получим обратната връзка от заинтересованите страни, ще финализираме и дигитализираме 7-те дестинации и те ще бъдат част от стратегията за утвърждаване на България като направление за целогодишен туризъм. Вярвам, че с помощта на местната власт ще продължим да надграждаме постигнатото и ще представяме успешно България като привлекателна целогодишна дестинация за туристите“, каза още министър Ангелкова. Тя съобщи, че за първото тримесечие на тази година на територията на област Стара Загора са реализирани приходи от 64 000 нощувки, в размер на над 3 млн.лв., което е устойчив ръст от 2 на сто, за трета поредна година.

Ангелкова поздрави Община Стара Загора за усилията, които полага за развитието на българския туризъм. По думите ѝ, със своите културно-исторически забележителности и възможности за СПА туризъм в района, общината има важно място сред водещите дестинации за пътувания за българи и чужденци. Тя заяви,че е изключително важно местните общности да дават предложения за интересни и иновативни инициативи, които ще са в полза на сектора.

За 10 милиона лева ще могат да кандидатстват през следващите години организациите за управление на туристическите дестинации. Само преди няколко дни Министерство на туризма е одобрено за проект за финансиране на организациите, чиято първа фаза е на стойност 5 млн. лв., обясни ресорният министър Николина Ангелкова в Стара Загора. Втората фаза на проекта ще е за още 5 милиона лева. Към момента са учредени едва три организации, които могат да се възползват от тези средства, поясни тя. Това са организациите за управление на туристическите райони „Северно Черноморие“, „Южно Черноморие“ и „Родопи“. Пред финализиране е създаването на район „Рила-Пирин“. Община Стара Загора трябва да стане част от организацията за управление на туристически район „Тракия“, който е със седалище в Пловдив. Колкото по-бързо се случи това, толкова по-бързо общините, които влязат в този район ще могат да участват за финансиране по проекта, обясни министър Ангелкова. За да се създаде подобна организация в нея трябва да участват минимум 3 общини, но е добре да са повече, за да могат заедно да рекламират туристическия си продукт, обясни министърът. Със средствата организациите на туристическите райони ще могат да се научат на успешни начини за промотиране на дестинацията им, да създадат свое лого, слоган, интернет сайт. Освен това ще могат да кандидатстват и за средства за офис на организацията. Назначен експерт пък ще им помага да се рекламират по-успешно на място. Целта е организациите за управление на туризма да се научат да се промотират заедно, като направят по-разпознаваеми туристическите си продукти и забележителности зад граница.

На 9 май се проведе работна среща в Пловдив за учредяването на организацията за управление на туристически район „Тракия“, обясни зам.– кметът на Стара Загора Красимира Чахова. В нея от страна на Община Стара Загора са взели участие представители на местната власт и на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в града. А учредяването на организацията е на финалната права, добави Чахова.

Според директора на Регионалния исторически музей Петър Калчев идеята е добра, тъй като в повечето селища, в които може да се развива спа и балнео туризъм в региона, минералната вода се е ползвала още от неолита, независимо дали само като източник или по начина, по който го правим сега, подчерта Калчев.Той подчерта, че е нужна социализация и инфраструктура до обектите на културното наследство в региона, за което държавата трябва да задели средства, за да се изгради цялостен туристически продукт.

Със свое решение наскоро Общинският съвет в Стара Загора одобри предложението в града да бъде поставен монумент „Стара Загора – Център на Вселената“. Един от инициаторите, общинският съветник Пламен Русев, по време на събитието днес подари тениска, посветена на идеята за привличане на туристи и повече приходи за града от туризъм. „Разчитайте на Министерството на туризма за популяризиране на идеята, която ще прилече интерес към мястото“, каза още министър Ангелкова.

На форума присъстваха и представители на Средногорската балнео- и СПА дестинация. На дебата с представители на общините в областта, хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора, участваха също представители на Българския съюз по балнеология и СПА-туризъм.