Посещение на баварска бизнес делегация в Стара Загора

В Стара Загора гостува бизнес делегация от Бавария. Събитието се организира от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) , съвместно с Баварското дружество за международно сътрудничество, в партньорство с Търговско-промишлена палата – Стара Загора (ТПП). В състава на делегацията участваха: д-р Митко Василев, Председател на ГБИТК и представител на Бавария в България, Проф. д-р Герхард Вашлер, депутат в парламента на Бавария, Урсула Хайнцел, зам.-ръководител на отдел Европа в Баварското министерство на икономиката,енергетиката и технологиите, Моника Дех, зам.-управител на Мюнхенския панаир (в топ 10 на световните изложения). В състава на делегацията участваха и представители на баварски фирми от сектори Информационни технологии, Машиностроене, Технологии за опазване на околната среда, които бяха дошли да установят партньорски отношения с български фирми.

Първата среща на делегацията беше с Областния управител Гергана Микова. На срещата присъстваха също председателят на ТПП Олег Стоилов, изпълнителният директор на АРИР Румяна Грозева и Радослав Танев, изпълнителен директор на Индустриална зона Загоре.

Гергана Микова запозна гостите с икономиката и културно-историческите забележителности на Старозагорска област и ги увери, че в старозагорския динамично развиващ се регион всички институции и организации, в партньорство, работят за създаване на най-добрите условия за инвестиции. Искрено вярвам, че за представителите на немския бизнес днешното посещение тук няма да е последно и ще имаме поводи да се виждаме отново с Вас, обърна се към гостите областният управител.
Урсула Хайнцел заяви: За да се случи една инвестиция на практика, трябва самите инвеститори да дойдат на място и да се убедят сами в необходимостта да я направят. В състава на нашата делегация са включени представители на Баварския парламент, на клъстъри от машиностроенето, на екологичните технологии, на IT сектора. Бизнес отношенията между България и Бавария се развиват много добре. Над 1 млрд. евро е стокообменът за последната година. Ние сме тук, за да съберем повече информация за възможностите да инвестираме и да продължим да развиваме контактите на бизнес ниво.

Олег Стоилов акцентира върху конкурентните бизнес предимства на областта. Той увери гостите, които получиха Икономически годишник на регион Стара Загора, че тук могат да намерят свои качествени бизнес партньори.
Митко Василев каза, че бизнес потенциалът на Стара Загора е изиграл определяща роля за избора на посещение на делегацията и подчерта доброто партньорство на ГБИТК и ТПП.

Румяна Грозева и Радослав Танев запознаха участниците в срещата с проекта Индустриална зона Загоре. Те обясниха предимствата на първата у нас зона, която ще се направи по модерен европейски тип с предварително изградена инфраструктура.
Герхард Вашлер акцентира върху възможностите за развитие на икономически и търговски отношения между Бавария и България.
Митко Василев, Герхард Вашлер, Урсула Хайнцел и Моника Дех заедно с Олег Стоилов се срещнаха с председателя на Общински съвет Стара Загора Таньо Брайков и секретаря на Общината Делян Иванов. Те се запознаха с организационната структура и приоритетите на Общината, като набелязаха зони на партньорство.
За краткото време на своето гостуване, гостите успяха да разгледат и част от културно-историческото богатство на Стара Загора и посетиха Регионалния исторически музей.

След обяд, в комфортната обстановка на Парк хотел Стара Загора, се проведе бизнес форум, на който представителите на баварските фирми имаха много срещи с представители на български фирми, на които откриха възможности за бизнес партньорство.