Успешното партньорство между бизнес, институции и общество обсъдиха в Стара Загора

„Приветствам ви с добре дошли в Стара Загора – община, доказала се като добър партньор на национално и местно ниво, защото на всички ни е ясно, че бизнесът е гръбнака на икономиката“, каза зам.-кметът Йордан Николов при откриването днес на Регионален форум „Бизнесът – сила за добро“ в Стара Загора“. „Това е резултат от дългогодишна и целенасочена политика, водена от екипа на кмета Живко Тодоров. Съвсем скоро получихме поредното признание като община с принос към развитието на бизнеса в региона от годишните награди Balkan Business Awards. За всички нас, като ръководство, е важно да развиваме потенциала на нашия регион, да привличаме инвестиции, да създаваме благоприятен бизнес климат, защото това е гаранция за подобряване на живота на всички старозагорци. Ние сме град, с едни от най-ниските такси за битови отпадъци и данък сгради в страната. Вече е факт и индустриална зона „Загоре“, която дава нов тласък при утвърждаването му като един от водещите в икономиката на страната“, допълни още зам.-кметът. Той благодари за подкрепата, която получава общинското ръководство от ТПП – Стара Загора, от браншовите организации – от Клуба на работодателя, от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, както и от бизнеса като цяло.
Събитието бе организирано от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, в партньорство с Община Стара Загора, Търговско-промишлена палата – Стара Загора и „КонтурГлобал Марица Изток 3“.
Във форума участие взе и зам.-кметът по хуманитарните дейности на Стара Загора Иванка Сотирова. Тя сподели опита, който има Общината, при партнирането си с фирмите в региона. Зам.-кметът подчерта важността от подобна комуникация, както и финансова подкрепа и даде пример с проведеното поредно издание на мащабното музикално събитие – „Джаз форум Стара Загора“ и помощта от страна на „Контур Глобал Марица Изток 3“. Иванка Сотирова припомни и за друг вид ползотворни партньорски отношения – между същата фирма и Сдружение „Алтернатива 55“, при които се работи в посока подобряване на социалните услуги, предлагани от организацията в полза на обществеността.
Участниците във форума обсъдиха още и как корпоративната социална отговорност е възможна мисия за всеки бизнес, важността на лидерството и поемането на лична инициатива, както и силата на колективните проекти. Добрите практики от своята работа представи още и Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Представители на „Контур Глобал Марица Изток 3“ и други фирми от региона, както и на неправителствените организации в града също споделиха своя опит от съвместни инициативи с институции и бизнес.