Уникална фотосесия с балетисти на Опера Стара Загора

Снимки на много красота и много разруха са снимките на двамата красиви балетисти от Старозагорска опера Франческо Бориело /Италия/ и Нанако Имаи /Япония/, направени в рушащото се Читалище „Светлина-1861“. Автор на фотосите е Здравко Менчев, абитуриент в ГПЧЕ“Ромен Ролан“. Може да разгледате фотосите му в платформата му https://www.instagram.com/brendo0n/

За изпитите си в НАТФИЗ, специалност „Филмово и телевизионно операторство“ Здравко трябва да подготви като част от общото си портфолио 10 кадъра с определена тема. Младежът вече има идея с фотосесията в читалището в Шипка, а и лично познава талантливите балетисти от Операта. „Кадрите с тях са част от един мой по-голям проект. В него снимам, най-общо казано, Изкуството в изоставени и груби места. Има метафора в самите снимки. Искам да покажа каква сила има Изкуството и как може да възражда, да вдъхва нов живот в хора и места“ – казва Здравко Менчев.

Той се занимава с фотография от 8 клас, в основното училище пее, а по-късно година и половина танцува хип-хоп. Кадрите на Здравко са заснети преди повече от една седмица. Малко след това в медиите спонтанно избухна кампания за възстановяването на Читалището. И въпреки че нямат замисъл да са създадени в подкрепа на кампанията, кадрите на Здравко с Франческо и Нанако казват толкова много, толкова ясно и толкова високо.

Известният фотограф от Стара Загора Радостин /Рад/ Димитров, който снима и всички спектали на Операта коментира снимките на Здравко Менчев така: „От фотосите лъха естетика и копнеж за летене. Рушащите се елементи на архитектурата са като разбито ежедневие, от което двойката танцьори отлита. А кой не иска да лети?! По друг начин казано в тези фотоси на Здравко има мистерия, движенията повеждат зрителя към романтично приключение, което всъщност е отражение на неговия вътрешен свят. Безспорно Здравко Менчев владее езика на изображенията и съм сигурен че и за вбъдеще ще се развие като добър разказвач на истории пред обектива“
След срещата на 19 юни в Шипка бе обявено, че започва процедура по обявяването на Читалище „Светлина – 1861″ в Шипка за паметник на културата.Това съобщи лично министърът на културата Боил Банов. Едва след получаването на статут на недвижима културна ценност ще може да се кандидатства за финансиране и по програми към Министерството на културата. Според министър Банов за ремонт на емблематичната сграда ще са необходими минимум 3 млн. лв. От 26 юни започна и укрепването на покрива на сградата на читалището и подготовката и за зимата.

Народно читалище „Светлина-1861” е едно от първите читалища в България, с богата и добре съхранена история. Основано през 1861г. по инициатива на 24 годишния родолюбив даскал Христо Караджов, то става основата на духовния живот на шипченци. Още през 1871г. читалищните деятели изнесли с шумен успех представлението на популярната по това време пиеса „Многострадалната Геновева”. Сградата на читалището е построена през 1934 година. 10 години Шипченци събират средства за построяването й, като началото на събирателната кампания е поставена от Шипченските учители, които даряват заплатите си. В крайна сметка Министерството на Финансите додава оставащата сума, благодарение на Дянко Караджов. Шипченски строители сами построяват тази уникална сграда, като цялото население е помагало, кой с каквото може.