Сашо Янев вкара 11 точки при загубата на България от Чехия

Мъжкият национален отбор на България се класира за втората фаза от квалификациите за Световното първенство през 2019 година, въпреки че загуби последния си мач от предварителна група F като гост на Чехия. Воденият от треньора на „Берое“ Любо Минчев тим отстъпи със 75:81, но в същото време Финландия победи Исландия и така българските национали се наредиха трети в групата и продължават напред.
Българският отбор беше без 3 основни фигури – Павел Маринов, Чавдар Костов и Дий Бост, но въпреки това в самия край на мача стопи пасив от 16 точки до едва 3. Домакините обаче не допуснаха обрат и оглавиха подреждането в групата с 5 победи и 1 поражения. Крилото на „Берое“ Александър Янев завърши с 11 точки за нашия тим, колкоto записа и Александър Везенков. Най-резултатен с 15 бе Божидар Аврамов.
България ще влезе в новата група К без победа актива си, тъй като двата успеха срещу последния в групата Исландия не се взимат предвид. В група К България, Чехия и Финландия се засичат със силните отбори на Русия, Франция и Босна и Херцеговина, като ще се изправят срещу тях по 2 пъти на разменено гостуване. За Световното ще се класират първите 3 тима в общото подреждане.