Старозагорски малчугани „даваха“ отпечатъци в полицейско управление

Над 50 деца от старозагорските детски градини „Лилия“, „Незабравка“ и „Патиланско царство“ посетиха днес Първо районно управление „Полиция“ в Стара Загора. Гостуването е по проект „Вълшебна класна стая“, който се реализира в пет детски градини в Община Стара Загора.

Малчуганите бяха посрещнати от Кремена Маринова, инспектор „Детска педагогическа стая“. Тя им разказа каква е ролята на полицията и им даде съвети какво трябва да направят, ако се наложи да помогнат на човек в беда.

Най-напред малките палавници разгледаха стаята, където се приемат сигналите от тел.112. Те научиха, че на този телефон трябва да се обаждат, само когато трябва да се помогне на някого. Видяха и как се осъществява видеонаблюдението на стаите за арестанти в управлението.

След това разгледаха стаята, където се задържат хората, нарушили законите. После посетиха и залата за разпознаване.

Кремена Маринова им разказа защо и как се вземат дактилоскопски отпечатъци. Впечатлени децата се надпреварваха да „дават“ своите.

Най-голям интерес, особено за момчетата, предизвика полицейската кола и полицейското снаряжение. Те с удоволствие седнаха в патрулката и се научиха да разпознават различните звукови сигнали. После с помощта на истински полицаи пробваха шлемовете и каските, които са част от снаряжението.

Накрая малчуганите получиха подаръци от новите си приятели в полицията. На всяко дете бе връчена папка с картинки свързани с правилата за движение по пътищата, химикал и балонче.
Малчуганите обещаха да не ритат топка на улицата, да внимават като карат колело или играят с приятели.
В следващите дни предстои и посещение във Второ районно управление „Полиция“ в Стара Загора.