Медицински одит:,,Случая с починалото бебе в Стара Загора-маловажен,,

Скандалния случай в болницата в Стара Загора, при който бебе бе извадено от утробата на майката мъртво, заради това, че в критичният момент не е имало анестезиолог е определен като ,,маловажен случай,, от Медицински одит. След като всички проверяващи дават становище, че са извършени две нарушения, неясно по какви причини случаят е прекратен след като отива в графа „маловажен ”.Случая е прекратен по чл. 28, с който много се спекулира – “маловажност”,което не касае смъртта на бебето ,а административният случай.Констатирани са две нарушения.
Проверяващите поясняват в доклада си , че детето е починало от асфикция още в корема на майката заради увита пъпна връв: “Образувани са два акта. Единият е по отношение на законовото изискване родилката да бъде информирана и да даде своето съгласие за всички процедури, които ще й бъдат извършени. Втората грешка е дали навреме е събран медицински екип. Екипът е събран за 20 минути, а е допустимо да бъде събран до 30 минути. Като единствен аргумент е изтъкнато, че във вътрешните правила на болницата била разписана възможността за даване на дежурства „на разположение”, тоест без лекаря да е на територията на болницата.
Юристи са категорични обаче , че „разположението” е инструмент на мениджмента, който по никакъв начин не променя факта, че дейността на лечебното заведение следва да е обезпечена непрекъснато със специалисти от всички профили на медицината, за които е издадено разрешение за дейност на съответната болница. В превод – болницата е длъжна да обезпечи кадрово 24 часовата наличност на специалисти, а ако те по някакъв повод се окажат недостатъчни, чак тогава следва да се възползват от така наречените лекари „на разположение” /на повикване/.