В Стара Загора заработи първата общинска система за разделно събиране и оползотворяване на дрехи, обувки и домашен текстил

В Стара Загора заработи първата общинска система за разделно събиране и повторно използване на дрехи, обувки и домашен текстил. Досега са поставени 5 контейнера за целта. След като бъдат получени първите резултати от функциониране на системата, ще бъдат поставени още пет.
Проектът е първи в България, който се осъществява чрез общината. Той е уникален, тъй като в системата за разделно събиране се приемат всякакви непотребни (употребявани, нови и негодни за употреба) дрехи, обувки, аксесоари и домашен текстил.
Цялото количество събрани дрехи, обувки и текстил ще се третира, като основен акцент се дава на повторната употреба и материалното оползотворяване. Залага се на високото екологично съзнание на гражданите, които желаят не просто да се избавят от нежелани отпадъци, а да оползотворят материали, от които не се нуждаят. За целта ще бъдат разработени листовки, в които по достъпен и понятен начин идеята ще бъде разяснена на гражданството. От гражданите се очаква да ползват контейнерите като положат усилие да поставят ненужните вещи самостоятелно в полиетиленови торби, за да ги подготвят за последваща повторна употреба или материално оползотворяване. Разчита се на осъзнаването на факта, че в противен случай вещите ще бъдат изхвърлени и ще замърсят допълнително околната среда, ако бъдат изгорени или депонирани.
Контейнерите, разположени на комуникативни места, но не в близост до контейнери за отпадъци, ще се обслужват веднъж седмично (понеделник) или по-често в зависимост от количеството на събраните текстилни и кожени изделия.
Идеята на системата е да формира у гражданите екологично отношение към отпадъците, не просто „изхвърляне“ в най-близкия съд. Това прави системата уникална и за да функционира тя нормално, от Община Стара Загора апелират към гражданите да се отнасят разумно и с отговорност към нейния характер и цели.
В първия етап на изпълнение на проекта TexCycle са позиционирани 5 специализирани контейнера на следните места:

1. На източния тротоар на ул. „Княз Александър Батенберг“, в близост до пресечката с бул. „Цар Симеон Велики“;

2. На паркинга на парк „Артилерийски“, до ул. „Одринска епопея“;

3. В близост до парк „Зеленият клин“

4. Квартал „Железник“ – пресечката на ул. „Ген. Иван Пашинов“ и ул. „Алеко Константинов“;

5. На паркинга на пресечката на ул. „Любор Байер“ и бул. „Руски“

СПИСЪК НА МЕСТАТА ЗА ПОСТАВЯНЕ НА КОНТЕЙНЕРИ ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ НА ДРЕХИ
(Втори етап)
1. Автобусно обръщало южно от „Руски пазар“;
2. Южно от спирката на тролей №2 на ул. „Августа Траяна“ под Стадион „Берое“;
3. АБ „Зора“ – пресечката на ул. „Златен клас“ и ул. „Камчия“;
4. АБ „Кольо Ганчево“ – ул. „Копринка“ до ДЯ
5. Северно от пресечката на ул. „Стефан Караджа“ и ул. „Ген. Гурко“;

Етикети: