Стара Загора чества празника си и 180 години от рождението на Митрополит Методий Кусев

Патриарх Неофит води Светия синод за тържествата
Светият синод, начело с патриарх Неофит ще посети Стара Загора от 5 до 7 октомври. Това съобщи днес Старозагорският митрополит Киприан. Повод за визитата е Денят на Стара Загора и честването на 180 години от рождението на Митрополит Методий Кусев. „Решението за честването е на Старозагорския епархийски съвет със съдействието на Община Стара Загора и Областна управа“, допълни Киприан.
На 5 октомври от 8.00 до 10.00 часа в храм „Свети Николай“ митрополит Киприан и свещеници ще отслужат Божествена Света литургия. След това от храма ще тръгне литийно шествие до парк „Пети октомври“, където ще бъдат поднесени венци на паметника „Защитниците на Стара Загора“.
„В 10.30 часа на Античния форум „Августа Траяна“ ще се проведе ритуалът по вдигане на знамената и поздрав на кмета на Стара Загора. Ще бъде отслужен празничен водосвет за всички жители на града. Празникът ще продължи с концерт на солисти и хор на Държавна опера Стара Загора“, съобщи Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя уточни, че 5 октомври е неучебен ден.
Точно в 17.00 часа пред парк „Тракия“ (южното платно на бул. „Цар Симеон Велики“), старозагорци ще посрещнат Чудотворната икона на Света Богородица „Скоропослушница“, която идва от град Ананиев, Украйна. Литийното шествие, водено от патриах Неофит и митрополитите от Светия Синод, ще стигне до храм „Свети Николай“, където иконата ще бъде изложена за поклонение. Света Богородица „Скоропослушница“ е покровител на онкоболните, затова в църквата ще бъде отслужен молебен за тях.
На 6 октомври от 9.30 часа започва тържествена сесия на Общински съвет Стара Загора. В 10.00 часа ще бъде дадено началото на конференция под надслов“ 180 години от рождението на Старозагорския митрополит Методий Кусев“. Тя ще бъде открита от патриарх Неофит. Водещи историци ще изнесат доклади свързани с дейността на митрополит Методий за обособяване на Старозагорската епархия, изграждане на храмовата и манастирска мрежа в нея и др. Ще бъде излъчен и специален филм за делото и живота на митрополит Методий Кусев, копия от който ще бъдат дарени на старозагорските училища.
В 16.00 часа Патриарх Неофит и синодалните митрополити ще посетят храм „Света Троица“, където ще присъстват на освещаването на ремонтираната сграда на неделното училище към храма. По-късно ще поднесат венци пред паметника на митрополит Методий Кусев в началото на едноименния парк.
От 18.00 часа започва Възкресно-празнична вечерня в храм „Свети Николай“.
На 7 октомври от 9.15 часа Патриарх Неофит и архиереите ще отслужат Божествена света литургия в храм „Свети Николай“.
Старозагорският митрополит Киприан благодари на кмета на Стара Загора за съдействието и подкрепата за честването.
Той съобщи още, че по решение на Епархийския съвет се променя статута на храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“, който става катедрален храм, тъй като е най-голям и най-величествен. Досегашният „Свети Димитър“ ще бъде митрополитски храм.
Учредена е и благотворителна фондация „Свети Киприян Цамблак“, която ще подпомага даровити деца, които учат богословие, както и деца с талант за изкуство.