“Моя прекрасна лейди” на старозагорска сцена

Великолепна музика и английски хумор в бродуейския мюзикъл „Моя прекрасна лейди” в Стара Загора
Българинът с над 100 роли в Холивуд играе в „Моя прекрасна лейди” на Пловдивска опера

Прочутият мюзикъл „Моя прекрасна лейди” гостува на сцената на Опера Стара Загора на 10 октомври от 19 часа. Публиката ще се наслади на вечни хитове като „Как чудесно би било” (Wouldn’t It Be Lovely), “С мъничко късмет” (With a Little Bit Of Luck), “Бих пяла във нощта” (I Could Have Danced All Night) и много други. Режисьор на спектакъла е доц. Нина Найденова, а танците са дело на Боряна Сечанова.
Мюзикълът е базиран на пиесата от Бърнард Шоу „Пигмалион” (1912). Заглавието е превърнато в мюзикъл на Бродуей под името “Моя прекрасна лейди” от сценариста Алън Лернер и композитора Фредерик Лоу. Мюзикълът също е филмиран с участието на Одри Хепбърн (1964 г.) и печели 8 награди Оскар, включително за най-добър филм. Самият Бърнард Шоу пък получава получава Нобелова награда за литература през 1925 година.
Като основа в пиесата си авторът използва древногръцкия мит за скулптора Пигмалион, който се влюбва в женската статуя от слонова кост, изваяна от самия него. В пиесата професор Хигинс обучава бедната цветарка Елайза Дулитъл в продължение на 6 месеца, за да докаже, че благодарение на образованието и най-неукото момиче може да придобие маниери на херцогиня. Сюжетът отприщва домино-ефект от комични приключения, в които Илайза Дулитъл едновременно вбесява и очарова своите компаньони, докато „влиза“ и излиза от ролята, която професор Хигинс й е вменил.
„С майсторската драматургия на Бърнард Шоу и световноизвестните музикални номера на Лернер и Лоу, успехът на всяка сценична адаптация е почти сигурен. Основното предизвикателството е да се намерят най-подходящите изпълнители за ролите,” споделя режисьорът Нина Найденова.
В гостуващия спектакъл на Опера Пловдив ще видим Атанас Сребрев, актьорът участвал в над 80 холивудски филма и е спечелил публиката на Античния театър с изпълнението си в мюзикъла „Чикаго”. Ролята на Елайза Дултъл се изпълнява от пламенната Станислава Момекова. В мюзикъла участва и директорът на пловдивската Драма – актьорът Кръстю Кръстев, който създава настроение със своите музикални номера с оркестъра на Операта. Останалите роли са поверени на Евгений Арабаджиев, който с лекота и артистичност представя оперетни образи, Валерия Мирчева, Марк Фаулър, Борис Кучков и др. В десетките малки роли умело влизат и хористите на Опера Пловдив, а характерните за жанра танци се изпълняват с много настроение от балетната трупа.
Билетите за гастрола на „Моя прекрасна лейди” се продават на касата на Опера Стара Загора.