За пръв път в България „Аленото ветрило“ – японска опера

5 октомври 2018 г., София. За пръв път в България на сцената на Старозагорската държавна опера ще бъде представена операта „Аленото ветрило“. Премиерата на традиционната японска опера ще се състои на 6 октомври от 19:00 ч. Събитието е част от 29-ите Дни на японската култура и е включено в програмата на Община Стара Загора по случай официалния празник на града. Входът за операта е с билети.

За пръв път операта е поставена през 2016 г., а инициативата за създаването й е на японския тенор Кенджи Вакаи, музиката е дело на Кумико Танака, а сценарият – на Кейдзо Ямамото. Представлението ще бъде поставено само веднъж – на сцената на Държавна опера – Стара Загора. Японският екип от 24 души, сред които ще има диригент, оперни изпълнители и хористи, се е подготвил с оригинални за епохата костюми, интересен сценарий, традиционна музика , носещи очарователния дух на Япония, с които да завладеят сърцата на българската публиката.

Операта пресъздава реални събития от историята на Япония по време на сблъсъка на остров Яшима в Шикоку през 1185 г. Публиката ще може да се наслади на вълнуващата интерпретация на битката за надмощие между двата враждуващи по онова време военни клана – Тайра и Минамото. Драматичните събития по време на операта са част от шедьовъра на японската средновековна литература „Хейке Моногатари“, а в основата на сюжета й стои епизодът за „Аленото ветрило“.

Представянето на операта в България е възможно благодарение на оперна компания „Шикоку Никикай“ – гр. Такамацу, Япония, и Държавна опера – Стара Загора и с подкрепата на Посолството на Япония в България. За допълнителна информация за събитието посетете: http://www.operasz.bg

Програмата с всички събития в рамките на Дни на японската култура 2018 може да откриете тук: http://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000394988.pdf
Заповядайте на едно от 17-те събития в София, Варна, Стара Загора и Казанлък тази година и се докоснете до уникалния дух на Япония!