Министър Караниколов приветства Стара Загора в семейството на индустриалните зони

Министърът на икономиката Емил Караниколов приветства днес Стара Загора в семейството на индустриалните зони. Това стана по време на кратка церемония на която кметът на Стара Загора Живко Тодоров му връчи благодарствен знак за подкрепата му и изпълненото обещание да бъдат отпуснати средства за изграждането на инфраструктурата на индустриална зона „Загоре“.
„Това е първият министър на икономиката, който реално с действия и с подкрепа прави така, че Стара Загора да излезе на картата на ивестициите в страната. Без инфраструктура една индустирална зона губи смисъла си и не е толкова притегателна за инвеститорите“, каза Тодоров на съвместна пресконференция с министъра, с участието на представители на Съвета на директорите на зоната и цялото общинско ръководство.

Националната компания „Индустриални зони“ преведе 3.5 млн. лв. по сметките на Индустриална зона „Загоре“, с които държавата участва като акционер с новосъздаденото дружество. Общинският съвет даде съгласие за изработване на ПУП на бъдещата Индустриална зона „Загоре“, който трябва да бъде завършен и приет на октомврийската сесия на старейшините.
Министър Караниколов обясни, че с преведените средства ръководството на зоната може да започне процедури за избор на изпълнител за изграждане на инфраструктурата или да се възползват от открита процедура, обявена в европейски вестник. „Очакват се оферти, има рамково споразумение с участието на 6-7 строителни фирми, които предстои да бъдат избрани. Срокът за кандидатстване изтича на 8 ноември, могат да участват и старозагорски сторители“, уточни министър Караниколов. По думите му, дали ще направят нова процедура или ще се възползват от рамковия договор, е решение на ръководството на зона „Загоре“ и на гражданите на Стара Загора. За всеки конкретен обект, тези фирми ще се състезават за най-добрата оферта.

„Индустриални зони“ като национална компания съществуват от 10 години и реално до момента са вложени 700 млн. лв. инвестиции, договарят се още 120 млн.лв., съобщи още министърът. Той уточни, че към зона „Загоре“ до момента има сериозен интерес от индийска компания, която работи в сферата на хранително-вуксовата промишленост, до края на този месец ще дойдат 2 германски фирми, както и китайски инвеститори на 20 октомври.
Председателят на Съвета на директорите на зоната Стефан Шоселов приветства държавата за решението да инвестира в индустриални зони. „Инвестициите, които се правят в момента са най-важните – в индустрия. Те са тези, които ще променят облика на България“, обобщи той.
„Преки инвестиции в последните години у нас се правят в дълготрайни материални активи, което показва че бизнесът иска да остане и да инвестира в България. Чужди фирми се регистрират като български, за да се възползват от насърчителните мерки, които им дава българската държава“, допълни министърът на икономиката.
До момента 5 фирми проявяват сериозен интерес към 70% от парцелите в Индустриална зона „Загоре“, съобщи изпълнителният директор Радослав Танев.
„Ние вече мислим за разширяване на първоначалния формат, ще добавим още декари общинска земя. Днес набелязахме още 29 дка, които ще бъдат присъединени“, каза още Живко Тодоров.
Радослав Танев потвърди, че има готовност за увеличаване с още 150 дка общинска земя, терените се проучват геоложки, дали са подходящи за целта. Приходите които ще се реализират от продажба, или от отстъпено право на строеж, ще се инвестират за разширяване на зоната, уточни кметът.