Община Стара Загора и IT фирми стартират безплатно обучение за ученици по информационни технологии

4-модулно безплатно обучение стартира в Стара Загора, по съвместна инициатива на общинската администрация, народния представител Радостин Танев, преподавателя по информатика Павлин Пеев и три от големите IT фирми у нас. От 1 ноември ще започнат иновативните занимания на желаещите ученици. Те ще бъдат разделени в 2 възрастови групи – 5-7 клас и 8-12 клас. Записването ще бъде в специално създадена платформа, която ще бъде активна до края на седмицата. Заниманията ще бъдат през делничните дни, в часове, съобразени с учебната програма на участниците. Първият модул ще се състои в зала на ППГ „Гео Милев”. Това обяви по време на днешната пресконференция ресорният зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова.
„Има много подобни инициативи, които се случват не само в Стара Загора, интересното тук е, че при тази се включват община, преподаватели и бизнес, за да бъде обучението безплатно за учениците и да не натоварваме бюджета на родителите, но и за да бъде максимално полезно на децата”, подчерта Сотирова.
„Това е един проект, по който работим с кмета на Стара Загора Живко Тодоров и ресорния му заместник Иванка Сотирова от доста време. Идеята ни е да създадем една устойчива във времето еко система, в която учениците да получат знания по информационни технологии, които ще им бъдат полезни и интересни”, допълни народният представител Радостин Танев. „Ако искаме подготвени кадри, такива от които има нужда бизнесът, то обучението е първата и най-важна стъпка. Павлин Пеев е един от доайените в областта на информатиката, което дава летящ старт от знания на участниците в обучението. Той ще даде базата и ще води първия модул от обучението, върху която ще надграждат останалите три части”, каза още Танев. Той допълни и че още един преподавател е подал ръка радушно на инициативата и ще се включи в нея – проф. Живка Овчарова, която ще запознае учениците с първите стъпки и процесите на виртуалната реалност. Проф. Овчарова е едно от водещите имена в тази сфера и е част от Техническия университет в Карлсруе и центъра му по виртуално инженерство. Тя ще бъде част от третия модул на курса.
Идеята за безплатното обучение получава подкрепата и на три от големите технологични и стартъп компании у нас. На срещата с медиите присъстваха техните представители. В модула, който ще запознае участниците с роботиката говори Иван Михайлов, управител на „Вистеон електроникс България”. Компанията е с над 1000 служители с познания в областта на софтуера, хардуера и механиката. Един от най-големите в света доставчици на автомобилна електроника – и единственият, който е фокусиран изключително върху кокпит електрониката. По думите му стана ясно, че инвестирането в образованието освен всичко друго е и кауза, която си заслужава. „Компаниите се развиват там, където има таланти и хора, които искат да се развиват. Защо роботика? Защото това е началната стъпка към инженерството, електрониката и технологиите. Тя е и забавна. Ще съчетаем сухата теория с практиката, за да бъдем и интересни, освен полезни. Фирми, като нашата, има нужда от такива специалисти – високотехнологични. Тогава може да говорим за индустрия”, каза Иван Михайлов.
Друга компания, която спомага за привличане на IT сектора към Стара Загора е „Девалекс Консулт”. Софтуерна консултантска компания с голям опит в информационните технологии, както и значително портфолио от международни проекти в областта на телекомуникациите и финансите. Васил Съртонев ще запознае старозагорските ученици със стартъп начинанията и вариантите добрите идея да получат финансиране и реализация.
Чрез тази инициатива ще дадем на младите посока за професионално израстване. Принципът на това ни начинание е и много интересен, защото ще го има надграждане и на мисленето, което е важно. Модулът, който подготвихме, ще създаде у тях този принцип. Така ще имаме инкубатор на стартиращи идеи, а дори и предприятия”, обобщи Съртонев. Той бе категоричен, че не е важно да се тръгне с гръмки думи, а с реален потенциал и визия, за да има надграждане на предвидените дейности.
Мениджърът на „Епам”, международна софтуерна компания с повече от 25 хиляди служители, Станимир Николов допълни, че подобни обучения са първата стъпка към постигане на големи резултати не само за личностното и професионално развитие на участниците в тях, но и за градовете, в които се случват. „Това е пътят за привличане на интереса към региона, защото за всички фирми най-важното условие е да има човешки ресурс. Там, където има специалисти, там има и индустрия”, каза той.
В срещата за презентиране на иновативния подход за обучение на ученици участва и изпълнителният директор на Индустриална зона „Загоре” Радослав Танев. Той подчерта, че е важно Стара Загора да има кадрови ресурс, защото само така ще бъдем атрактивна инвестиционна дестинация за високо технологично производство. „Инвестиране в образованието ще ни даде възможност да имаме по-бърз темп на инвеститорски растеж. По време на пресконференцията бе съобщено още, че Стара Загора е приела покана да бъде част от Европейската мрежа от стартъп градове, инициатива на Европейската комисия и еврокомисаря Мария Габриел.