Три са номинациите на Държавна опера-Стара Загора за наградите Кристална лира на Съюза на музикалните и танцови дейци за 2018 г.

Номинацията в категория „Постановъчен екип“ е за премиерата на оперно-кукления спектакъл на операта „Турандот” от Джакомо Пучини на 29.03.2018 г. на сцената на Държавна опера – Стара Загора.
В категория „Диригент“ номинацията е на Ивайло Кринчев, главен диригент на Държавна опера-Стара Загора – за премиерата на операта „Набуко” от Джузепе Верди на 8 юли 2018 г. – трето издание на „Опера на стадиона” – Стара Загора.
Анелия Димитрова, примабалерина в трупата на балета на Държавна опера-Стара Загора е номинирана в категорията „Млад изпълнител“ за ролята на Демна в танцовата драма „Нестинарка“ от Марин Големинов – премиера на 23 май 2018 г. на сцената на Държавна опера – Стара Загора.
Всички номинации може да видите на сайта на СБМТД https://ubmd.bg/%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0/%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8-2018/
Съюзът на българските музиканти и танцови дейци (СБМТД) и Класик ФМ радио присъждат ежегодно награди за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство. Наградите са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на забележителни постижения в изпълнителското и танцовото изкуство и се наричат „Кристална лира“. Наградите „“Кристална лира са статуетка и грамота. Те се присъждат в 15 основни направления (жанрове) в музикално-изпълнителсото и танцово изкуство: Оперно и оперетно изкуство, Музикален фолклор, Танцов фолклор, Поп и рокмузика, Педагози, Инструменталисти, Постановъчен екип, Балетно изкуство, Джаз, Оркестрово изкуство, Хорово изкуство, Млад изпълнител, Диригенти, Камерни ансамбли, Музикална критика.
22-рите поред награди „Кристална лира“ ще бъдат връчени на 1 ноември – Ден на будителите, на церемония в Държавен музикален и балетен център преди началото на традиционния Гала-концерт.
През 2016 г. престижната награда „Кристална лира“ получи постановъчният екип на спектакъла на Старозагорската опера „Лучия ди Ламермур“ от Г.Доницети в състав: диригент Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов, художник на декора Димо Костадинов, художник на костюмите Салваторе Русо, диригент на хора Младен Станев, ас. Диригент Крис МакКракън, ас. режисьор Денис Иванов, пом. Режисьор Пенка Александрова, корепетитори Светлана Денева и Деница Петрова. Премиерата на спектакъла бе на 5 декември 2015 година в рамките на Фестивала за оперно и балетно изкуство-Стара Загора.