Остават две седмици до приключване на проекта SPHERE – C за безплатно изследване на хепатит С

Регионална здравна инспекция – Стара Загора (РЗИ) продължава активно работа по пилотното проучване за разпространението на хепатит С сред населението на град Стара Загора, чрез серологично изследване и анкетиране на участниците, в сътрудничество с Община Стара Загора и института Робърт Кох в Берлин, Германия.
Към 23 октомври в РЗИ – Стара Загора са се явили за изследване над 200 души, от които двама с доказан хепатит С. Хората с положителен резултат ще бъдат насочени за специализирани изследвания и лечение с най-ефективните средства – директно действащи антивирусни препарати. Лечението е осигурено от НЗОК за всички здравноосигурени пациенти.

Приканваме всички, които са получили покани от Община Стара Загора за изследване за носителство на хепатит С, да заповядат в РЗИ – Стара Загора, на ул. „Стефан Караджа” № 10 в удобно за тях време – всеки работен ден от 8:30 до 19:00 часа и в събота до 16 ноември 2018 г. от 8:30 до 13:30 часа.
Мобилният консултативен кабинет на РЗИ – Стара Загора ще бъде позициониран в парк „Пети октомври” на 3 и 11 ноември от 8:30 до 13:00 часа.
Важно е да носите поканата от Община Стара Загора и документ за самоличност.
Няма да бъде отказвано изследване за хепатит С и на всички желаещи.
Всеки явил се за изследване ще получи подарък.
Напомняме, че носителството на вируса на хепатит С в повечето случаи е безсимптомно и нелечението му води до тежки усложнения като цироза и рак на черния дроб.
Изключително важно е всеки, който е получил покана, да се свърже на посочените в нея телефони, за да получи допълнителна информация и уточняване на причината за отказ от предлаганото изследване за хепатит С.