Стара Загора отличи своите будители

На тържествена церемония в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ , в навечерието на Деня на народните будители , бяха връчени наградите „Анастасия Тошева”, „Млад учител“ и „Будител на Стара Загора”. На тържествената церемония в залата се събраха хората на духа, учители, дейци на културата и науката. Тук бяха и Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, областният управител Гергана Микова, зам.-областният управител Петя Чакърова, Татяна Димитрова, директор на Регионално управление на образованието, омбудсманът Надежда Чакърова, както и доц. д-р Васил Хаджиилиев, председател на Съюза на учените в Стара Загора, както и Ангел Филипов, част от екипа на евродепутата Асим Адемов.
Началото на церемонията бе дадено с изпълнение на Химна на будителите от детски хор при НУМСИ „Христина Морфова“.
Водещата Елена Азалова припомни историята около обявяването на 1 ноември за Ден на народните будители.
„Будители на Стара Загора, тази препълнена зала ми дава надежда, че българската духовност ще бъде съхранена. Защото ние сме нейните стожери, ние сме хората, които трябва да преборим пошлостта и да възпитаваме. Радващо е, че Стара Загора има своите будители, имало ги е във времето, ще ги има и занапред. Поклон пред Вас, будители“, каза зам.-кметът Иванка Сотирова.
Колективната награда „Анастасия Тошева” на Община Стара Загора бе присъдена на педагогическия колектив на Детска градина №10 „Светлина“ за високи постижения като екип, работа по различни проекти, съвместни инициативи с Държавна опера, Драматичен театър и Куклен театър. Тя бе връчена от Иванка Сотирова на директора на детското заведение Йоанна Димитрова. „Ще продължим да вървим напред, ние знаем, че най-важен е духът“, обеща Йоанна Димитрова.
Индивидуалната награда „Анастасия Тошева” заслужи Таня Маджарова, преподавател по английски език в ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Тя и бе присъдена за многобройни успехи на национално и международно ниво и спечелени европейски проекти. „Признателна съм на колегите, които ме подкрепят, но и на учениците, които ни вдъхновяват“, сподели Маджарова под бурните овации на своите възпитаници.
За пръв път тази година бе връчена наградата „Млад учител“ учредена от Община Стара Загора. Получи я Гергана Стратиева от Шесто основно училище „Свети Никола“. „Любовта на децата е това, което ме мотивира и ме движи, за да бъда по-добра всеки ден“, каза Стратиева.
Всички номинирани получиха грамоти от Община Стара Загора.
Председателят на Съюза на учените в Стара Загора доц. д-р Васил Хаджиилиев обяви носителите на наградата „Будител на Стара Загора”.
Тя се присъжда на д-р Иван Аяров, общественик дългогодишен председател на Народно читалище “Св. Климент Охридски” и на Боряна Каниду, член на Управителния съвет на Сдружението за съвременно изкуство и култура „Различният поглед“. Отличените получиха пластики и грамоти. Те ще посетят и европейската столица Брюксел, по покана на евродепутатите Ева Майдел и Асим Адемов. Над 50 Почетни грамоти ще получат и членовете на Съюза, които имат кръгли годишнини и юбилеи през 2018 г.
Музикални поздрави към хората на духа отправиха пианистите Виктор и Филип Ставрови, ансамбъл „Зорница“, който изпълни авторска песен на д-р Иван Аяров и приятели на Боряна Каниду.