Предстои третото издание на „Приказки за Стара Загора“

На 12.11 (понеделник) от 19:30 ще се проведе третото издание на инициативата „Приказки за Стара Загора“, в което се изнасят тематични беседи за миналото на града. Темата този път ще бъде насочена към старите къщи в града, като фокус ще има върху три емблематични стари сгради в центъра на града, които имат различна съдба в наши дни. Става дума за един своеобразен архитектурен ансамбъл на ул. „Сава Силов“. Друго любопитно е, че и трите къщи, за които ще говорим за проектирани от бележития старозагорски архитект Христо Димов. Едната от тях е именно неговата къща, в която днес се помещава СНЦ „Къщата на Архитекта“. Друга сграда, за която ще научим повече е къщата на поета Веселин Ханчев (намира се в съседство). Последна, но не по важност ще бъде сградата на клиниката на Ханчеви. Тези три стари емблематични къщи ще бъдат отправна точка в историите на старите сгради на Стара Загора, която ще бъде развита и в последващи събития на „Приказки за Стара Загора“.

Беседата ще води Снежана Маринова. Тя една от най-разпознаваемите личности в културната сфера в Стара Загора. Била е дългогодишен директор на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, тя работи с изключителен замах, както в пряката си професионална дейност, така и като общественик. Една от сферите ѝ на работа в краеведчески изследвания, които запознават старозагорци с историята на красивия ни град.

Домакин на събитието за пореден път е бирария „Колобри на бирата“/Beer Kolobars на бул. „Митрополит Методи Кусев“ №1. Входът е безплатен.