Възпитаници на Второ ОУ – Стара Загора, с награди от Националния конкурс „Родолюбие“

Четирима ученици от Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“ – Стара Загора достигнаха до Заключителния етап на XXVI Национален ученически конкурс под надслов „110 години независима България“. Съпроводени от началника на РУО-Стара Загора, Татяна Димитрова, те присъстваха на Церемонията по награждаване, която се проведе в залата на Националния политехнически музей в гр. София на 9-ти ноември.
Янка Такева, председател на НК „Родолюбие“ и председател на СБУ, поздрави участниците и връчи наградите.
Първо място, в категория есе, първа възрастова група, заслужи Деница Генчева (VII а клас), а Специална награда, в кат. „Електронна презентация“ спечели Кристиана Райкова (VI в клас).
Достигналите до финалната фаза на конкурса – Радосвета Банкова (VII а), Деница Генчева (VII а), Мария Ботева (VII б клас) и Кристиана Райкова (VI в) бяха наградени с грамоти за отлично представяне. Това са сред най-активните ученици на старозагорското училище и за изминалата учебна година са завоювали общо 12 призови отличия на национално ниво.
За научно ръководство и принос в популяризирането на Националния конкурс „Родолюбие” бе награден и преподавателят им по информационни технологии – Владимир Илиев.
Участие в награждаването на лауреатите на конкурса взеха зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова и бившия зам.-министър на образованието и науката и настоящ началник на Столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева.
Конкурсът, който тази година имаше активно международно участие, се реализира в три кръга (регионален, областен и национален) и цели да развива интереса на учениците към българската история, бит и култура, материални и духовни ценности.
Конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на деца и ученици на МОН.
Организатор е Национален клуб „Родолюбие“ със съдействието на Министерство на образованието и науката, Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, СБУ, ТАНГРА ТанНакРа Общобългарска фондация, Националния дворец на децата, Сдружението на преподавателите по история в България, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, в. „Учителско дело“ и в. „Аз-Буки“.