Финалът на Фестивал на оперното и балетно изкуство – Стара Загора 2018

Държавна опера-Стара Загора в последния ден на ФОБИ – с премиерата на камерната опера „Процесът Мерилин Монро“

Държавна опера-Стара Загора представя
8 ноември 2018г.16.00ч. Общински съвет-заседателна зала
Премиера
„ПРОЦЕСЪТ МЕРИЛИН МОНРО”
камерна опера от Роланд Баумгартнер
Либрето Джейрон Тино
Диригент Андрия Павлич /Австрия/
Режисьор Огнян Драганов
Сценография Тодор Демеров
Адаптация костюми Теодора Джамбазова
Участват: солистите Нели Нечева, Тереза Бракалова,
Теодор Петков, актьорите от Държавен куклен театър-Стара Загора Янчо Иванов, Биляна Райнова
Камерен оркестър на Държавна опера-Стара Загора
Концертмайстор Румен Какамъков
Балет на Държавна опера Стара Загора Ивелина Димитрова, Ивелина Николова, Богдана Сергеева, Емилия Ставрева

Спектакълът на камерната опера „Процесът Мерилин Монро“ от Роланд Баумгартнер ще бъде представен за първи път в Стара Загора на 8 ноември от 16.00 часа в последния фестивален ден на 49-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство.
Премиерата на „Процесът Мерилин Монро“ се състоя на сцената на Българския културен институт Дом „Витгенщайн“ в австрийската столица Виена, където Държавна опера-Стара Загора гостува на 27 и 28 април 2018 година за трети път с изключителен успех.

„Процесът „Мерилин Монро“ е последната творба на известния австрийски композитор Роланд Баумгартнер. За първи път камерното заглавие е представено през 2014 година в Русе, България. Утвърденият творчески екип в лицето на композитора Роланд Баумгартнер, режисьора Огнян Драганов и диригента Андрия Павлич дават нов живот на произведението, родено в австрийската столица – този път спектакълът се осъществява със солистите, оркестъра и балета на Старозагорската опера и актьори от Държавния куклен театър – Стара Загора. Създателите на спектакъла се стремят да покажат, че операта разказва не само истории от миналото или приказни сюжети. Напротив, оперното изкуство може разбираемо, увлекателно да представя и съвременния начин на живот.
„Процесът Мерилин Монро“ обединява усилията на творци от различни страни. Роланд Баумгартнер е с впечатляваща биография: обучение във Виенската музикална академия, специализация при Ленард Бърнстейн, съвместна работа с Филаделфийска и Пражка филхармония, музика към няколко холивудски продукции, работа с поп легендата Енгелберт Хъмпърдинг…48-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство бе открит с блестящата премиера на неговата опера-мюзикъл „Сиси-душата на императрицата“. Диригентът Андрия Павлич е близък приятел на Баумгартнер от обучението си във Виенската музикална академия, а също така има престижни участия като във Фолкс опер и преподавателска дейност в консерваторията „Густав Малер“ – Виена. Съвременният оперен театър обединява различните видове изкуства и това сътрудничество продължава да се развива. Любопитен и изкушен от камерните оперни форми, в режисьорското си решение Огнян Драганов търси още по-активно и органично взаимодействие между певци и артисти. Зрителите ще видят един атрактивен и модерен спектакъл извън общоприетата оперна традиция. Новият участник в представлението е самата публика, която има последната дума.
Мястото за представянето на спектакъла не е избрано случайно. Съобразявайки се с историята, заложена във фабулата на „Процесът Мерилин Монро“, режисьорът Огнян Драганов избира за старозагорската премиера Заседателната зала на Общинския съвет в сградата на Община Стара Загора.
Сюжетът на „Процесът Мерилин Монро“ разглежда именуването на улица във Виена с името Мерилин Монро. Група граждани завеждат дело срещу решението на Кметството. Сценичното действие отразява процеса, в който се представят позициите и на двете спорещи страни. Ще оживеят познати и непознати моменти от живота на именитата актриса, Мерилин Монро, които със социалната си проекция в живота на САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век, поражда противоречиви реакции. Финалът е отворен. Крайното решение ЗА или ПРОТИВ е на публиката-жури.
Софийската опера закрива 49-то издание на ФОБИ с „Лешникотрошачката“
8.12 19:00 Зала Опера
събота
Софийска опера и балет
ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА
Балет от П.И.Чайковски
Хореография и режисура Юрий Григорович
Художник – Симон Вирсаладзе
Асистент балетмайстор Николай Симачов
Художествен ръководител на балета Сара – Нора Кръстева
Солисти Катерина Петрова, Цецо Иванов, Кирил Иванов, Матю Уитъл и др.

Пьотър Илич Чайковски композира балета “Лешникотрошачката” през 1891 – 1892 г. Неговата премиера е на 18 – ти декември 1892 г. в театър “Мариински” в Санкт Петербург. Извън Русия, балетът е дебютира с представление в Англия през 1934 г. Десет години по-късно “Лешникотрошачката” е изиграна и в САЩ , в Сан Франциско. Произведението на Чайковски има огромен успех в Ню Йорк, като от тогава се поставя традиция балетът да се играе всяка година по Коледа. До 1988 г. в Софийската опера и балет се е играла версията “Лешникотрошачката” на Василий Иванович Вайнонен. Постановката на Юрий Григорович, както пишат тогавашните печатни медии, е пълен триумф на руската музика и хореография.
Това е историята на едно малко момиче, което напразно очаква своя коледен подарък в празничната нощ. И когато получава лешникотрошачка под формата на войник в красива униформа, тя още не знае, че й предстои едно вълшебно пътешествие, в което ще воюва с краля на мишките, че играчката ще се превърне в принц, който ще я отведе при танцуващите снежинки и феи, и накрая ще играе с най- красивите кукли и цветя!

Съпътстващи събития

7.12/10:00-17:00 – Регионална библиотека “Захарий Княжески”
“ОТ ИНОВАЦИЯТА ДО РЕАЛИЗАЦИЯТА: Съвременни тенденции и практики в стратегическото управление и предприемачеството в изкуствата” – семинар на проф. д-р Лидия Върбанова
Цели: В този майсторски клас ще идентифицираме ключови въпроси и ще предложим предприемачески решения за развитието на иновативни идеи и стартиращи организации в изкуството в стратегически контекст. Това включва:
• Какви са особеностите на иновациите и предприемачеството в изкуствата?
• Какви са фазите на предприемаческия процес в изкуствата?
• Важно ли е вътрешно-организационното предприемачество в областта на изкуствата?
• Какви са начините за разработване на бизнес модели и осигуряване на подходяща финансова рамка за подпомагане на творческите нововъведения?
• Как да изработим мини-бизнес план за иновативна творческа идея с потенциал за растеж?
Комбинацията от вдъхновяващи международни казуси и групови дискусии в този майсторски клас ще оживи теорията и ще предостави за обсъждане много примери от различни краища на света.
Участници: Този майсторски клас е насочен към културни мениджъри на национални и регионални институции, организации с нестопанска цел и бизнес-организации, както и организатори на творчески събития, експерти и независими продуценти в сектора на изкуствата, културата и творческите индустрии.
Проф. д-р Лидия Върбанова: www.lidiavarbanova.ca
Проф. д-р Лидия Върбанова има задълбочен професионален опит като консултант, преподавател, изследовател и ръководител на проекти в над 60 страни. Нейното портфолио е съсредоточено върху стратегията, разработването на политики, предприемачеството и иновациите, организационното развитие и онлайн технологиите, със специален акцент върху изкуствата, културата и творческите индустрии. Лидия е постоянен и гостуващ професор в изтъкнати университети и центрове за обучение в Европа и Канада и е получила редица награди и отличия, между които: Драган Клайч, Европейска награда за отлични постижения в обучението, стипендия FULBRIGHT Fellowship, Japan Foundation Foundation. Последните й книги са: Международно предприемачество в изкуствата (2016 г.) и Стратегическо управление в изкуствата (2012), публикувани от академичното издателство Routledge. Лидия е международно признат говорител на конференции и активен член на няколко професионални асоциации в Канада и Европа. Понастоящем предлага онлайн класове в Университета на Британска Колумбия и е гостуващ професор в Университета по изкуствата в Белград и Националната академия за театрално и филмово изкуство в София, както и външен оценител по програмите на Европейската комисия Erasmus+ и Horizon2020. Лидия често иницира практически проекти – нейната нова инициатива е “Къща Каменов за творческо мислене”: автентично място за артисти, културни мениджъри, иноватори и хора от академичните среди, които искат да създадат или развият иновативна идея в колоритна селска среда.